МОН води разговори за централизиран прием в 1 клас

МОН води разговори за централизиран прием в 1 клас | StandartNews.com

Министерството на образоването иска да въведе централизиран прием за първолаците в най-големите градове у нас. В момента се водят разговори с Пловдив, като за София и Варна този етап е минал и вече се приемат първи стъпки.

Зам.-министър Диян Стаматов обясни, че основен критерий за прием на първокласниците ще бъде адресната регистрация. Предвижда се нововъведението да стане реалност за следващата учебна година. По подобен начин се осъществява приемът в Бургас вече пет години, посочи Стаматов.

Според него разработването на електронна система за този модел на прием няма да отнеме повече от 9 месеца, с колкото разполага ведомството до идната учебна година. Важен момент за осъществяването на идеята е районирането на училищата, което ще бъде отговорност на съответните общини.

На този 15 септември 66 611 първолаци ще прекрачат за пръв път училищния праг. Те са с около 700 по-малко от миналогодишните, пресметна зам.-министър Стаматов. Общо 670 000 ученици в страната ще огласяват класните стаи, а 90 хиляди учители в средните, основни и частни училища ще се грижат за знанията им. За момента около 1000 работни места за преподаватели остават незаети, но по уточнение на Стаматов бройката още не е актуализирана и окончателна.

В 17 училища в страната ремонтните дейности ще продължат и след като бие първия звънец. Според просветното ведомство става въпрос за големи ремонти, които не могат да бъдат завършени в рамките на лятната ваканция.

Тазгодишните първокласници ще учат по нова програма, но със старите буквари. Има указания до преподавателите как да адаптират учебното съдържание, увери Стаматов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай