Събота,

МОН даде на заден за изпита в 7 клас

От: Администратор -
113
МОН даде на заден за изпита в 7 клас
A
A
A

Просветното министерство даде на заден ход за изпита по български след седми клас през следващата година. Заместник-министърът на просветата Таня Михайлова оттегли идеята поне за новата учебна година децата да държат тест не само върху литературните творби от български автори, които се учат в седми клас, но и върху тези, които са изучавали в пети и шести. Сред тях са "Хайдути" на Ботев, "Отечество любезно" на Вазов, "Серафим" на Йовков и "Художник" на Веселин Ханчев.

Това стана след протест на родители, че не е честно да се увеличава обема на произведенията, върху които техните тийнейджъри ще държат изпит, със задна дата. Майки и бащи се жалваха пред медиите, че трябва да вложат допълнителни пари за частни уроци на децата си. Заради това промяната ще бъде олекотена само за тази учебна година, за да не се чувстват ощетени децата, обясни Таня Михайлова. От следващата година и творбите от пети и шести клас влизат в учебниците.

Промените в програмите ще станат ясни в края на юли, допълни още заместник-министърът. Една от идеите е трансформиращият преразказ през година да се редува със сбит, което според родители и учители ще обърка децата. Другата идея е писането на теза по даден проблем да се редува със създаване на характеристика на литературния герой.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички