Понеделник,

МОН брои мъртвите души в училище

От: Администратор -
МОН брои мъртвите души в училище
A
A
A

Просветното министерство събира информация има ли "мъртви души" в училище. Това става ясно от няколко последователни заповеди на образователния инспекторат, с които от директорите на школата се искат справки за учениците, които трайно не посещават училище или са били наказани с преместване в друго школо. На директорите са спуснати специални форми, където те трябва да опишат от колко време учениците са престанали да идват в клас и в кое училище са продължили обучението си децата, наказани с преместване.

В момента често пъти директорите укриват и не подават информация за децата, които не идват в клас, за да не се лишат от част от парите от делегираните бюджети. Субсидията се отпуска на брой ученици и те продължават да получават средно по 1300 лева на дете, което официално се води в тяхното училище, независимо че не е идвало от месеци. Има училища, особено в горните класове, където до една трета от учениците са "мъртви души", които не влизат в час, бе съобщено неотдавна на дискусия по въпросите на училищното образование.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви пред "Стандарт", че министерството изисква регулярно такива справки и вече има специален електронен регистър, чрез който може да се проследи къде отива един ученик, след като се отпише от дадено училище.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички