МОН брои мъртвите души в училище

МОН брои мъртвите души в училище | StandartNews.com

Просветното министерство събира информация има ли "мъртви души" в училище. Това става ясно от няколко последователни заповеди на образователния инспекторат, с които от директорите на школата се искат справки за учениците, които трайно не посещават училище или са били наказани с преместване в друго школо. На директорите са спуснати специални форми, където те трябва да опишат от колко време учениците са престанали да идват в клас и в кое училище са продължили обучението си децата, наказани с преместване.

В момента често пъти директорите укриват и не подават информация за децата, които не идват в клас, за да не се лишат от част от парите от делегираните бюджети. Субсидията се отпуска на брой ученици и те продължават да получават средно по 1300 лева на дете, което официално се води в тяхното училище, независимо че не е идвало от месеци. Има училища, особено в горните класове, където до една трета от учениците са "мъртви души", които не влизат в час, бе съобщено неотдавна на дискусия по въпросите на училищното образование.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви пред "Стандарт", че министерството изисква регулярно такива справки и вече има специален електронен регистър, чрез който може да се проследи къде отива един ученик, след като се отпише от дадено училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай