Много отличници, режат стипендии

Догодина 1,5 млн. повече пари за деца с шестици, обещаха от МОН

Много отличници, режат стипендии | StandartNews.com

Пловдив. Бележник от горе до долу с шестици не винаги гарантира по-висока стипендия. За това се жалват отличници от някои пловдивски елитни гимназии.

Деца с успех над 5,50 от ЕГ "Пловдив" и Математическата гимназия се оказаха повече тази година и масово недоволстват, че вземат по-ниски стипендии от техни връстници, които са първи по успех в обикновените СОУ. Причината е несъвършенства в наредбата на просветното ведомство за бонусите за успех. Според нея гимназиалните директори са длъжни да осигурят стипендия на всички деца с успех над 5,50. Парите обаче, които се отпускат по това перо от министерството, не са обвързани с броя на отличните ученици, а се разпределят по равно между тях.

Така в школата, където децата с високи дипломи са по-малко, стипендиите са по-високи. Обратно - колкото са повече отличниците, толкова са по-ниски стипендиите им. "Няма откъде да ги дофинансираме, защото трябваше да върнем преходните остатъци от стипендиите обратно в хазната. От делегирания бюджет на училището също не става - върху заплатите на учителите ли да посегнем", коментира директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов. Заедно с директорката на Търговската гимназия Славея Иванова миналия май той изпратил писмо до министерството за проблема. Родители пък се готвят да сезират Комисията за защита от дискриминация.

От просветното министерство поясниха, че за първи път училищата раздават стипендии децентрализирано. Директорът трябва да прецени дали да даде по-малки суми на по-голям брой отличници, или да ощастливи с по-големи стипендии по-малко деца. Догодина МОН ще даде 1,5 милиона за допълнителни стипендии на база успех вместо сегашния 1 милион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай