Неделя,

Много отличници, режат стипендии

От: Failed to load user -
4183
Много отличници, режат стипендии
A
A
A

Пловдив. Бележник от горе до долу с шестици не винаги гарантира по-висока стипендия. За това се жалват отличници от някои пловдивски елитни гимназии.

Деца с успех над 5,50 от ЕГ "Пловдив" и Математическата гимназия се оказаха повече тази година и масово недоволстват, че вземат по-ниски стипендии от техни връстници, които са първи по успех в обикновените СОУ. Причината е несъвършенства в наредбата на просветното ведомство за бонусите за успех. Според нея гимназиалните директори са длъжни да осигурят стипендия на всички деца с успех над 5,50. Парите обаче, които се отпускат по това перо от министерството, не са обвързани с броя на отличните ученици, а се разпределят по равно между тях.

Така в школата, където децата с високи дипломи са по-малко, стипендиите са по-високи. Обратно - колкото са повече отличниците, толкова са по-ниски стипендиите им. "Няма откъде да ги дофинансираме, защото трябваше да върнем преходните остатъци от стипендиите обратно в хазната. От делегирания бюджет на училището също не става - върху заплатите на учителите ли да посегнем", коментира директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов. Заедно с директорката на Търговската гимназия Славея Иванова миналия май той изпратил писмо до министерството за проблема. Родители пък се готвят да сезират Комисията за защита от дискриминация.

От просветното министерство поясниха, че за първи път училищата раздават стипендии децентрализирано. Директорът трябва да прецени дали да даде по-малки суми на по-голям брой отличници, или да ощастливи с по-големи стипендии по-малко деца. Догодина МОН ще даде 1,5 милиона за допълнителни стипендии на база успех вместо сегашния 1 милион.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички