Младите искат сами да си бъдат шефове

Младите искат сами да си бъдат шефове | StandartNews.com

София. Все по-малко млади хора учат професия, но все повече от тях искат да правят собствен бизнес. Това става ясно от национална стратегия за младежта, изготвена от Министерството на младежта и спорта. Статистическите данни в нея очертават профила на младите българи в последните няколко години.

Според стратегията те масово са недоволни от работата си - особено хората със средно образование. 74% от всички младежи искат да нямат шеф на главата и да започнат собствен бизнес след време, като в момента с подобна дейност се занимават едва 1,1 на сто от хората под 30. Данните на Евробарометър показват, че по желание да направят свои фирми българите са първи в Европа. Следват ги Румъния, Полша, Латвия и Литва, но с около десетина процента по-малко. За сравнение младите хора от по-уредените държави като Белгия, Германия, Австрия нямат нищо против наемния труд - вероятно защото той също успява да им носи добри доходи. Там само около една трета и дори по-малко предпочитат да си имат главоболия със собствена фирма. Стратегията обаче предвижда да бъдат разработени специални мерки за подкрепа само на млади предприемачи.

В същото време документът сочи, че занаят в средното училище усвояват само една четвърт от младите хора, което намалява шансовете им да си намерят добра работа конкретно по професията. Три четвърти завършват гимназия, без да имат професионална квалификация. 54% споделят, че дори и тапията за занаят не им е помогнала да бъдат назначени. Сред висшистите също само една четвърт се трудят по специалността. Документът отбелязва също, че расте броят на студентите, които отпадат от следването след първи курс заради ниски резултати. Безработицата сред младежите пък е с по-висока продължителност от тази на по-възрастните хора. Искането да имаш определен стаж, за да бъдеш назначен, допълнително ги демотивира. Половината от българите до 24 години прекарват в търсене на работа повече от година.

Иначе младите живеят в нета. Той е започнал да измества телевизията като източник на информация. Съотношението сега е 43 към 47 процента. Учениците трайно научават новините само онлайн. 94% от младите ползват компютър, а влизането в мрежата води сред заниманията в свободното им време - 56% правят основно това. Слава Богу, нетът обаче не е изместил напълно живото общуване с приятели - 76% все още го поставят на първо място. Най-продължително младите стоят във Фейсбук - 64%, или в чат програмите - 47%. Следват ги търсенето на информация и свалянето на музика и филми. Само за година престоят във Фейсбук се е увеличил с 9% спрямо всички останали приложения. И ако нетът все още успява да се конкурира с тв каналите, то категорично е изместил четенето на книги - 38% не са прочели нищо през последната година.
Иначе младежите ни продължават да живеят по-дълго при родителите си, отколкото връстниците им в Европа. Девойките напускат дома средно на 28 години, а мъжете дори по-късно - на 32. При това повечето го правят не заради сключване на брак, а просто за да заживеят с партньора си без Менделсон. От всички съжителства без брак у нас 70% са на хора под 39 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай