Международен конкурс по физика събра талантливи деца в столицата

Международен конкурс по физика събра талантливи деца в столицата | StandartNews.com

София. Вчера конкурсът за проекти „УРЕДИ ЗА КАБИНЕТА ПО ФИЗИКА" събра талантливи ученици от прогимназиален и гимназиален клас във Физическия факултет на Софийски университет. Той се координира от Софийски Клон (СК) на Съюза на Физиците в България (СФБ) и от 2013 година е отворен за всички желаещи ученици, съответно е с международен характер, а в тазгодишната надпревара участие взеха и представители от Македония.

Участниците се състезаваха в 3 различни категории: Демонстрационни и лабораторни пособия и уреди за кабинетите по физика, Компютърни програми, които могат да се използват в обучението по физика и Компютъризиран експеримент за естествени науки и техника.

Сред най-любопитните проекти бяха ракета с водно-реактивен двигател „Тангра", генератор на Ван де Грааф, миниатюрен трансформатор на Тесла, демонстрация на магнитна левитация и няколко компютъризирани експеримента.

Най-малкият участник в конкурса беше талантливият Лъчезар Георгиев на 8 години, който въодушевено представи своя модел, онагледяващ електромагнитната индукция.

Представянето на проектите приключи с изстрелването на ракетата „Тангра", оборудвана с парашут, която се издигна на впечатляващите над 50 метра във въздуха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай