Събота,

Международен конкурс по физика събра талантливи деца в столицата

От: Failed to load user -
23507
Международен конкурс по физика събра талантливи деца в столицата
A
A
A

София. Вчера конкурсът за проекти „УРЕДИ ЗА КАБИНЕТА ПО ФИЗИКА" събра талантливи ученици от прогимназиален и гимназиален клас във Физическия факултет на Софийски университет. Той се координира от Софийски Клон (СК) на Съюза на Физиците в България (СФБ) и от 2013 година е отворен за всички желаещи ученици, съответно е с международен характер, а в тазгодишната надпревара участие взеха и представители от Македония.

Участниците се състезаваха в 3 различни категории: Демонстрационни и лабораторни пособия и уреди за кабинетите по физика, Компютърни програми, които могат да се използват в обучението по физика и Компютъризиран експеримент за естествени науки и техника.

Сред най-любопитните проекти бяха ракета с водно-реактивен двигател „Тангра", генератор на Ван де Грааф, миниатюрен трансформатор на Тесла, демонстрация на магнитна левитация и няколко компютъризирани експеримента.

Най-малкият участник в конкурса беше талантливият Лъчезар Георгиев на 8 години, който въодушевено представи своя модел, онагледяващ електромагнитната индукция.

Представянето на проектите приключи с изстрелването на ракетата „Тангра", оборудвана с парашут, която се издигна на впечатляващите над 50 метра във въздуха.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички