Медицинският университет си поиска земята

Ремонтират общежитията до година и половина, правят филиал в Швейцария

Медицинският университет си поиска земята | StandartNews.com

София. Медицинският университет си поиска земята, върху която се издигат сградите му, при откриването на новата учебна година. "Ние сме единственият вуз в България, който няма един квадратен метър земя", заяви ректорът проф. Ваньо Митев.

Той обясни, че доскоро мислели, че терените под Александровска болница са нейно притежание, тя дори имала такъв нотариален акт. Оказало се обаче, че при управлението на Иван Костов, когато е построен инсенираторът за биологични отпадъци на територията на Александровска болница, цялата площ под нея е дадена на екоминистерството. "Тази седмица има среща по този повод, очаквам несправедливостта да бъде изгладена и теренът да бъде върнат на здравното министерство. След това то ще даде на МОН парцели, върху които ние можем да строим", каза проф. Митев.

Университетът има готовност да построи изцяло със свои пари нова сграда на ректората си на мястото на сегашния стол номер 8. "До една година и половина пък всички общежития ще бъдат основно ремонтирани, всяка стая ще лъсне", каза ректорът.

На откриването на годината присъстваше и Франческо Полидори, шеф на финансова организация, заедно с която Медицинският университет се готви да открие свой филиал в швейцарския град Киасу. Там преподаватели на Медицинския ще четат лекции на английски пред студенти от Италия и Централна Европа. "Ние ще бъдем първите, които ще отворят подобен филиал", каза проф. Митев. И допълни, че в момента Европа се готви да даде 800 млн. евро именно за такова изнесено обучение. За да стартира то обаче, трябва да бъде направена промяна в закона за висшето образование. Ректорът обясни, че точно заради законови неуредици в момента в Швейцария имаме само учебен център, но нямаме право да го превърнем във филиал.

"Министърът е наш човек, ректор е на медицински университет, разбира за какво става дума", допълни на шега Митев. Той заяви, че за откриването на въпросния център университетът му се е преборил с конкуренти от Испания и Румъния. В момента в Медицинския има над 50 италиански студенти, похвали се още проф. Митев.
Вчера учебната година откри и УНСС. "За поредна година сме най-предпочитаният университет от кандидат-студентите", каза проф. Статев. Ректорите и на двата вуза отчетоха, че са получили най-високите оценки при акредитирането си. Те са на стотни един от друг - УНСС има 9,65, а МУ - 9,68, от 10 възможни точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай