Мария Габриел прави ученически конкурс за миграцията

Мария Габриел прави ученически конкурс за миграцията  | StandartNews.com

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел обявява за седма поредна година Национален ученически конкурс по тема от дневния ред на Европа. Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП реши тазгодишното издание на творческата надпревара да е по най-актуалната в момента тема – миграцията.

Конкурсът е разделен в две възрастови категории и в него могат да се включат учениците от всички училища в страната. В първата са осмокласниците и деветокласниците, тяхната задача е да напишат есе на тема „Лицата на миграцията", което да е с обем до 2 стандартни страници. Втората възрастова категория обхваща учениците от 10 до 12 клас, които трябва да изработят мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?" Основното техническо изискване е презентациите да бъдат до 3 МВ и до 15 слайда.

„Темата е трудна, но дава възможност на учениците да споделят своето виждане за миграцията, свързаните с нея предизвикателства и възможните решения. Опитът показва, че младите хора често имат много точен поглед по актуалните европейски въпроси. Смятам, че е важно да ги насърчаваме да изразяват открито своята позиция и конкурсът е с такава цел", коментира Мария Габриел. При изпращането на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, клас и училище, населено място, телефон и имейл за обратна връзка. Крайният срок за участие е 20 декември. Електронна поща за изпращане на материалите: [email protected]. Творбите на участниците в конкурса ще се оценяват от авторитетно жури.

Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а поощрителните награди – посещение на Народното събрание.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в края на януари догодина на тържествена церемония в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай