Махат съжителството, връщат Чинтулов

Махат съжителството, връщат Чинтулов | StandartNews.com

Думата "съжителство", която предизвика бурен обществен дебат около новите учебни програми по история, отпада от програмите. Причината за това е острата обществена реакция, стана ясно вчера по време на представянето на новите учебни програми пред учениците от Втора английска гимназия в София. В първоначалния вариант на проектите за учебни програми бе записано, че децата учат и за "съжителството на традиции на християни и мюсюлмани" във всекидневието. В същото време не бе записано, че този период се нарича "османско владичество", а просто бе посочено, че децата трябва да знаят за политическата система в Османската империя. Сега думата "съжителство" липсва, а вместо това е посочено, че децата трябва да дават примери от "всекидневието" на различните религиозни общности. Към новите думи, които учениците усвояват за този период, е добавена и "дискриминация", наред с "толерантност", която бе записана преди. Като понятия "робство" и "съжителство" ще присъстват в програмите по литература. Подчертана е и ролята на православната църква - нещо, което отсъстваше от учебниците.

Образователният министър Меглена Кунева заяви, че с промените са дали ясен знак, че се вслушват в исканията на обществото. От получените общо 150 предложения от учители и граждани за редакция на програмите са произлезли и още няколко изменения, които с подписването на програмите от Меглена Кунева ще станат окончателни. Паисий, който отпада от програмите в шести клас, съгласно новите програми вече ще се учи на четири пъти. Освен в девети клас по литература за "История славянобългарска" се е намерило място и в 7, 8 и 10 клас по история. Чинтуловите "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене", стават част от учебната програма по литература за седми клас.

Преди това те бяха предвидени за изучаване само по музика. Сега в програмите по пеене остава "Къде си вярна, ти, любов народна". Каравелов, който напълно отсъстваше от програмите по литература, се завръща с "Хубава си, моя горо" в шести клас. "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" е част от програмите по история, като в учебниците ще бъде цитиран откъс от народната песен, а целта е постигането на междупредметна връзка между литературата и историята. Същото важи и за откъса от "Крали Марко", който се изучаваше досега. Вазовата творба "Родната реч", която отпадаше от програмите за пети клас, минава в началния курс. Новост е също, че в осми клас ще се учат откъси от Библията за Исус и Богородица. Също в осми клас сонетите на Петрарка, предвидени в първоначалния проект, са заменени от два сонета на Шекспир. Децата пък въобще няма да учат приключенския роман на Даниел Дефо "Робинзон Крузо".

Учителите с право сами
да избират още писатели

Учителите ще имат право да включват допълнителни автори по свой избор или по избор на учениците за изучаване в клас, поясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Това може да става в тези 40% от часовете, предвидени за допълнителна подготовка. В тях учениците, които са усвоили материала, могат да надграждат с допълнителни знания за любимите си автори, а онези, които не се справят, да затвърждават знанията от учебника. Стаматов подчерта, чe има олекотяване на учебните програми, като по литература около 80% от знанията са за български автори. Ще се учат всички автори, които са се изучавали и до момента, но някои не толкова разгърнато. Намаляват се и часовете по световна история за сметка на българската. Ако досега световната история се е учила в 53 на сто от времето на целия прогимназиален и гимназиален курс, сега тя ще се учи в 43%. С около 50% се редуцира и обемът на новите понятия, които децата ще изучават.

Няма да разделят
матурата на модули

Матурата тази година няма да бъде разделяна на три модула като превенция срещу преписването, както бе обявено преди време. "Моето лично мнение е, че изпитът трябва да се раздели, за да се намали преписването, но то е мнение като директор и експерт. Голямата група ученици, които ще се явят на матура, не са подготвени за смяна на формата в движение, защото са се готвили за изпит по стария начин", каза Диян Стаматов. По неговите думи била направена фокус група с много ученици и тя показала, че дори отличниците не искат да се променя форматът и това би предизвикало проблем.

Стаматов поясни, че срещу евентуалното преписване тази година ще се борят с технически средства, но какви са те, освен традиционните камери, щяло да бъде изненада. Просветният министър Меглена Кунева се обърна към учениците от Втора английска с думите "Станете посланици на идеята, че не бива да се преписва. Сега преписва ли се?", попита тя и получи отговор през смях "Никога".

Гимназистите плащат
за е-учебници

Държавата преговаря с издателите да заплати по 2,50 лева за всеки електронен учебник на дете от първи до седми клас, за да не се налага да плащат родителите. Е-учебниците на по-големите ученици обаче вероятно ще се заплащат от родителите им. И в момента гимназисти, които ползват електронни помагала, броят между един и четири лева. Тези учебници обаче са в pdf формат, докато новите онлайн помагала вероятно ще бъдат интерактивни, с линкове към допълнителна информация по различните изучавани теми.

И професори могат да
подготвят гимназистите

Преподаватели от университетите ще могат да участват в разработването на учебните модули във втория етап на гимназията - 11 и 12 клас. Тогава учениците се профилират само по няколко предмета, с които евентуално да продължат по-нагоре, и ги изучават по-задълбочено. Това бе казано в отговор на въпроси на ученици как ще се осъществи връзката между втория гимназиален етап и университета. Други се интересуваха може ли ученик да прекъсне след десети клас, когато е краят на първия етап, да поработи малко и след това да продължи нагоре.

Част от въпросите към образователния министър Меглена Кунева и заместника й Диян Стаматов обаче очевидно бяха подготвени предварително. Ученик попита защо се намалява тежестта на класната работа при оценяването. Друг се интересуваше не се ли манипулира колективната памет с непрекъснатите промени на термините по история. Имаше и ученик, който се заинтересува дали учителите ще преминат през обучения, за да преподават по новите програми и новия училищен закон. Министър Кунева пък заяви, че няма да остави "камък непреобърнат", за да даде на учителите онова самочувствие, което заслужават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай