"Ломоносов" конкурира Англия и САЩ в топ 15 на най-красивите университети

"Ломоносов" конкурира Англия и САЩ в топ 15 на най-красивите университети | StandartNews.com

Думата университет произлиза от латинския израз „universitas magistrorum et scholarium", което означава „общо или общност от учители и учени". В днешно време по степен на образование той е висше училище с факултети, катедри, институти, департаменти от различни клонове на науката. Ръководи се от ректор или президент, професори, доценти и асистенти преподават дисциплини, някои между които водят началото си от Средновековието – богословие, каноничното право, медицина, фармация... От онази епоха са и седемте свободни изкуства – граматика, реторика, диалектика, аритметика, геометрия, астрономия и теория на музиката.

В Западна и Централна Европа университетите възникват през Средновековието като католически средни или висши училища под властта на папата - най-напред в Болоня, Париж и Оксфорд. Те се появяват като следващ етап от развитието на катедралните, манастирските и частните средновековни училища. Първият европейски университет е Магнаурската школа в Константинопол (849). Първият университет в България е Софийският „Свети Климент Охридски", основан през 1888 г. За най-престижен в Русия се смята Московският държавен университет – МГУ.

Блогът Huffington рost обаче предлага една друга класация – за най-красива архитектура на сградите, в които са разположени Алма Матер в 15 държави. И тук, очаквано води Кембридж, а Оксфорд е на 5 –то място. Под номер 10 е китайският Xiamen university.

1. Кембридж – Великобритания. Кеймбриджкият университет е вторият най-стар във Великобритания и един от най-древните в англоговорещата част на света. Както се знае, е и едно от най-престижните висши училища на планетата. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите. Кеймбридж е на около 80 километра североизточно от Лондон. Една от най-красивите готически сгради в Кембридж е King's сollege сhapel. Строежът й започва през 1446 г. по времето на Хенри VI. Изграждането й продължава един век.

2. Университетът на Кейптаун в Южна Африка е създаден през 1829 година – вторият най-стар на Черния континент. В началото в него са обучавали само момчета. Основната сграда е разположена под връх Devil, а планината е нейн прекрасен фон.

2. Pepperdine University в Малибу, Калифорния, гледа към Тихия океан. Малко висши школа в света могат да се похвалят с подобна гледка. Сградите са построени в средиземноморски стил – червени керемидени покриви, бели гипсови стени, големи тонирани стъкла.

3. Московският държавен университет „М. В. Ломоносов" e най-голямото и най-престижно висше училище на Русия. Първо е наречен Императорски - основан е с указ на императрица Елизавета от 1755 г. по инициатива на великия учен Михаил Ломоносов и на нейния любимец генерал Иван Шувалов. Централната сграда има 36 етажа. От тази Алма матер са излезли редица видни учени и политици на Русия. В МГУ се обучават над 50 000 души

4. Университетът "Отаго" в Нова Зеландия е създаден през 1869 г., официално е открит през 1871 г. Девизът му е «Sapere aude» - „Осмеляваме се да бъдем мъдри". Разположен е сред живописната природа, има много зелени площи, а през кампуса минава река Лейт. Административната сграда е с часовникова кула, стилът е викториански.

5. Оксфорд е най-старият университет във Великобритания. Точната дата на неговия рожден ден не е известна. Смята се, че е имало обучение още през 1096-а. Оксфорд няма основна сграда. Всички колежи, департаменти са разпръснати из центъра на града. Департаментът, в който се преподават научните дисциплини, най-много се доближава до разбирането за кампус. Най-известни са сградите The Sheldonian theatre - използва се за концерти, лекции и церемонии, Examination schools, Church of St Mary the Virgin, Christ сhurch сathedral.

6. The Queens University of Belfast, Северна Ирландия - основан е през 1845-а, открит е през 1849 г. Основната сграда е построена през 1849 г. в готически стил. Не всички сгради обаче са с красиви червени тухли.

8. Mount Holyoke сollege - елитен женски частен колеж, първият член на „Седемте сестри". Училището е основано през 1837 г. от Мари Лайън като Mount Holyoke Female Seminary. Получава харта за колеж през 1888 г. Намира се в South Hadley, Масачузетс. Разположен е на 2000 акра. Има ботаническа градина, игрища за голф и за теси, две езера, водопади, конюшни и горски пътеки за езда.

9. Университетът "Сидни" е най-старият на държавата континент. Основан е през 1850 г. Стилът на постройките е неоготически – сградите са украсени с изящни кули.

10. Xiamen University в Китай е първият в Поднебесната империя. Съчетава модерен и традиционен национален стил.

11. Aarhus University - създаден през 1928 г., вторият най-стар университет в Дания, а така също и най-големият. Строителството му продължава и до днес. Характерни за стила му са жълтите тухли. Простира се сред хълмист парк, привлекателно място за разходки.

12. University of Virginia - замислен от американския президент Томас Джеферсън през 1819 г. Това е единственият университетски кампус, който влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

13. Universität Rostock в Германия е от най-старите в света - датира от 1419 г. Едновременно със старите постройки се изграждат и модерни сгради, например, библиотеката.

14. Politechnika Wrocławska – Полша. Основан е като немско училище през 1910 г., в което се обучават инженери. Съчетават се стари сгради със съвсем модерни постройки.

15. Peking University – Китай. Основан е през 1898 г. Кампусът е един от най-красивите в света. Намира се в градините на бившата династия Цин. Има много традиционни китайски постройки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай