Левски и баба Тонка влизат в букварчето

Левски и баба Тонка влизат в букварчето | StandartNews.com

Метро, светофар, евакуационен план и горски пожар в новите уроци
Четвъртокласниците ще знаят кои са трите власти

За броя на учебниците текат дискусии и кръгли маси, които обикновено не променят нищо. Докато се спори дали деца и учители трябва да избират от неограничен брой учебници или помагалото да бъде само едно, за да няма недоразумения с материала, повечето от книгите, по които учат сегашните ученици, не са променяни от над 10 г. Най-стари са учебниците на гимназистите - на цели 15. Издателство "Просвета" неотдавна направи някои промени в буквара си, който също не е пипан от 2002 г.

Метрото, Левски и баба Тонка са новите неща, които влизат в училищния буквар. "Когато той е пуснат за първи път на пазара, софийското метро все още имаше една линия с няколко спирки. Сега достатъчно много деца се возят с него, ползват го и от страната, когато дойдат на гости в София. Затова решихме, че е подходящо да ги запознаем с някои нови понятия, като направим специален урок за метрото. Използваме го, за да научат децата думи като "перон", "релси" и "вагони", разказва Георги Шарабов, зам. главен редактор на издателство "Просвета". В урока е влязла дори и една от метростанциите - станция "Сердика".

Това не е единственото нововъведение в буквара. След разговори с учители авторите стигнали до идеята, че на децата са нужни повече допълнителни уроци за упражнения, затова са въвели шест нови упражнителни урока.

Те са след буквите о, л, ф, с, к, щ

Именно в един от тези уроци се появяват имената на Апостола на свободата Васил Левски и на баба Тонка, които досега не са били част от детското букварче. При буквата "щ" пък се въвежда елемент на гражданско образование с новия текст "Площад "Свобода". По съвет на учители е наблегнато и върху разграничаването на сричките, за да могат децата да се научат да делят думата правилно и да четат по-гладко.

Самото гражданско образование, така скъпо на сърцето на образователния министър Тодор Танев, също вече навлиза в българското училище от първи клас. Това става с новите помагала "Азбука на правилата", предназначени за часа на класа. Още от първи клас децата се научават чрез тях на някои от правилата за движение, учат какво е светофар и пешеходна пътека, както и някои от най-основните пътни знаци - "СТОП" и знакът за пешеходна пътека. Освен това са вкарани специални глави, свързани с предпазването от бедствия и аварии, играта с огъня и опасността от горски пожари. За първи път децата научават думи като "смерч", научават и как да се държат в случай на буря например. Още в първи клас помагалото включва евакуационни схеми, които децата могат да ползват при бедствие, научават повече за различните сигнали - например какво означават сирените и кой може да ги използва. Издателите

вече са готови с "Азбуката на правилата"

чак до четвърти клас, където децата получават първите сериозни уроци по устройство на държавата. Именно тогава децата научават какво е разделение на властите и кои са трите власти у нас. Учебникът не включва конкретни имена на премиер и президент например, защото това би означавало чести промени в него. Има обаче специална глава за това "Как законопроектът става закон" и как го подписва президентът, за да влезе той в действие. По този начин, дори и да няма отделен предмет "Гражданско образование", десетгодишните вече ще знаят основното за устройството на държавата ни. За първи път заедно с учебниците се очаква да излезе и обновен и редактиран правописен речник, който включва цялата лексика, изучавана от учениците до четвърти клас. Всички думи, които фигурират в учебниците на децата от първи до четвърти клас, присъстват и в изданието "Моят първи речник" заедно с основни правописни правила. Проучването за това кои думи трябва да залегнат в речника е направено заедно с Института за българския език при БАН. Много силно са олекотени в стилистично отношение и учебниците по "Човек и природа" и "Човек и общество". Промените в тях са консултирани и с редактори, и с учители, премахнати са всички незадължителни термини, които натоварват излишно децата. Освен това са премахнати някои от уроците, които според учителите по-трудно се смилат от малките и трудно се преподават. В урока, засягащ Европейския съюз, е

намалена информацията за етапите от създаването на ЕС

за сметка на повече данни за еврочленството на България. Има изцяло нов урок за слънчевата енергия, посветен на соларните панели и на това как може да се отоплява или осветява един дом благодарение на нея, какви са предимствата и несъвършенствата й. По този начин учебникът вече е по-актуален, тъй като много от децата вече са запознати със съществуването на соларни панели, разказва Георги Шарабов. По-прецизирани са и текстовете, свързани с националните герои, които преди време накараха родители да протестират, че са били недостатъчно патриотични. В учебника вече фигурира и цар Самуил, но авторите са категорично против пред деца в толкова ранна възраст да се говори за ослепяването на Самуиловите войни, затова тази информация е оставена за урок в по-горен клас. На децата са поставени и въпроси за мислене - по "Човек и общество" в 4 клас например те трябва да отговорят защо според тях османските турци са успели да завладеят България, както и какъв е приносът на страната ни за културата на другите православни народи.
За първи път малките ученици

ще си имат задачки-закачки и за през ваканцията

които да им помогнат да не забравят изучавания материал. Те ще фигурират в така наречените ваканционни книжки, където под формата на забавление децата ще си припомнят основни моменти от изучаваното по математика, български език, човек и природа. Задачите са пътечки на истинско приключение, където децата се срещат както с динозаври, така и с измислени герои като Буквоядите.

По английски вкарват поп и рок икони

Поп и рок икони се появяват в учебниците по английски на гимназистите. Те наблягат предимно на съвременния английски, който се говори от младите хора там, много от задачите са свързани и със социалните мрежи. Публикуваните вътре тестове подготвят за Кеймбридж и Тринити, а учебното съдържание е съобразено с Европейската езикова рамка, като покрива нивата от А1 до В2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай