Вторник,

Лекции в София, диплома от Виена

От: Failed to load user -
Лекции в София, диплома от Виена
A
A
A

София. Всяка година 10 на сто от абитуриентите ни заминават да учат зад граница. За да вземеш чуждестранна диплома обаче, изобщо не е необходимо да излизаш навън. Много родни университети - и частни, и държавни, вече предлагат възможността за двойна диплома, като си партнират с чужди вузове. Мнозинството сред тях са технически университети, като при някои тази традиция е с 20-годишна давност.

Техническият университет в София от 20 години си партнира с немски, английски и френски университети. И съответно дава дипломи на три езика. Факултетът за френско обучение по електроинженерство връчва акредитирани във Франция тапии на своите възпитаници. Факултетът по английско инженерно обучение пък покрива програмите на "Брюнел" - Великобритания, и Университетския колеж в Дъблин. В него може да се вземе бакалавърска степен за 4 г. и магистърска за 3 семестъра. Практика в немски фирми и задължително диплома от Германия носи пък обучението в немския инженерен факултет на Техническия. Преподава се изцяло по тамошни учебни планове. Завършилите транспортно строителство в УАСГ пък получават българска и австрийска диплома от Техническия университет - Виена. Тя им дава образователно-квалификационна степен магистър. Студентите задължително трябва да изкарат два семестъра в Австрия. ХТМУ пък вече над 10 г. дава дипломи съвместно с Техническия университет в Хамбург. Една трета от младежите, които са ги получили, тутакси заминават да правят докторантури в Германия. Младите химически инженери правят и магистърски степени съвместно с Хамбург.

Преди година Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" пък изведе първите си студенти, които получиха двойна бакалавърска диплома по стопанско управление и икономика - БГ версия, и тапия от Университета в Лил. Половината от обучението по тази програма се извършва изцяло на френски от тамошни лектори. Алма матер предлага и подготовка на магистри по финансов мениджмънт заедно с университетите в Бордо и Лил.

Чужди дипломи могат да бъдат взети и от частни университети. Висшето училище по застраховане и финанси например има съвместни програми с университета в Шефийлд. Така студентите могат да учат на по-ниски от британските цени същото, което изучават тамошните им връстници. С преподаване само на английски пък Висше училище Международен колеж дава дипломи от Cardiff Metropolitan University.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички