Лекции в София, диплома от Виена

БГ вузовете вече предлагат двойно висше образование

Лекции в София, диплома от Виена | StandartNews.com

София. Всяка година 10 на сто от абитуриентите ни заминават да учат зад граница. За да вземеш чуждестранна диплома обаче, изобщо не е необходимо да излизаш навън. Много родни университети - и частни, и държавни, вече предлагат възможността за двойна диплома, като си партнират с чужди вузове. Мнозинството сред тях са технически университети, като при някои тази традиция е с 20-годишна давност.

Техническият университет в София от 20 години си партнира с немски, английски и френски университети. И съответно дава дипломи на три езика. Факултетът за френско обучение по електроинженерство връчва акредитирани във Франция тапии на своите възпитаници. Факултетът по английско инженерно обучение пък покрива програмите на "Брюнел" - Великобритания, и Университетския колеж в Дъблин. В него може да се вземе бакалавърска степен за 4 г. и магистърска за 3 семестъра. Практика в немски фирми и задължително диплома от Германия носи пък обучението в немския инженерен факултет на Техническия. Преподава се изцяло по тамошни учебни планове. Завършилите транспортно строителство в УАСГ пък получават българска и австрийска диплома от Техническия университет - Виена. Тя им дава образователно-квалификационна степен магистър. Студентите задължително трябва да изкарат два семестъра в Австрия. ХТМУ пък вече над 10 г. дава дипломи съвместно с Техническия университет в Хамбург. Една трета от младежите, които са ги получили, тутакси заминават да правят докторантури в Германия. Младите химически инженери правят и магистърски степени съвместно с Хамбург.

Преди година Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" пък изведе първите си студенти, които получиха двойна бакалавърска диплома по стопанско управление и икономика - БГ версия, и тапия от Университета в Лил. Половината от обучението по тази програма се извършва изцяло на френски от тамошни лектори. Алма матер предлага и подготовка на магистри по финансов мениджмънт заедно с университетите в Бордо и Лил.

Чужди дипломи могат да бъдат взети и от частни университети. Висшето училище по застраховане и финанси например има съвместни програми с университета в Шефийлд. Така студентите могат да учат на по-ниски от британските цени същото, което изучават тамошните им връстници. С преподаване само на английски пък Висше училище Международен колеж дава дипломи от Cardiff Metropolitan University.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай