Кунева: Образованието е нашето бъдеще

Кунева: Образованието е нашето бъдеще | StandartNews.com

Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички! С тези думи просветният министър Меглена Кунева пожела успех на всички деца и младежи, които днес прекрачват училищния праг.

Министърът изтъкна, че в месеците на промени и рефрома основната цел е било да не се получи хаос. 

"Ние успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината. Ако нещата вървяха бавно и без натиск, ние щяхме да имаме учебник по история в края на годината. Няма смяна на буквара, защото беше невъзможно да излезем с нов буквар. Спокойно, децата ще се научат да четат така, както поколения преди това и няма никакви основания за притеснение.
Министерството на образованието и учителите наистина извършиха подвиг, изтъкна Кунева. Да се подготвят 15 малки закона, плюс останалите наредби в рамките на няколко месеца, да се убедят издателите да работят денонощно, учителите да четат, за да оценят учебниците - всички показаха, че за българското образование са готови да направят много", подчерта Меглена Кунева.

Стана ясно, че днес в класните стаи влизат по-малко учители и възпитатели от нужното. Министърът обясни пред БНТ и точно колко: "В началото на август наистина имаше 1400 свободни места за учители. Сега те са в пъти по-малко. До днес не са заети 80 бройки за учители за целодневно обучение в училищна група. Свободни са 68 места за начални учители, 63 за преподаватели по английски език, 48 - за възпитатели в общежития и 36 за ресурсни учители. Излязлата информация за 1000 незаети бройки всъщност включва предучилищна възраст, хореографи, логопеди, психолози, т.е. нямаме 1000 липсващи учители".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай