Петък,

Кунева: Образованието е нашето бъдеще

От: Администратор -
Кунева: Образованието е нашето бъдеще
A
A
A

Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички! С тези думи просветният министър Меглена Кунева пожела успех на всички деца и младежи, които днес прекрачват училищния праг.

Министърът изтъкна, че в месеците на промени и рефрома основната цел е било да не се получи хаос. 

"Ние успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината. Ако нещата вървяха бавно и без натиск, ние щяхме да имаме учебник по история в края на годината. Няма смяна на буквара, защото беше невъзможно да излезем с нов буквар. Спокойно, децата ще се научат да четат така, както поколения преди това и няма никакви основания за притеснение.
Министерството на образованието и учителите наистина извършиха подвиг, изтъкна Кунева. Да се подготвят 15 малки закона, плюс останалите наредби в рамките на няколко месеца, да се убедят издателите да работят денонощно, учителите да четат, за да оценят учебниците - всички показаха, че за българското образование са готови да направят много", подчерта Меглена Кунева.

Стана ясно, че днес в класните стаи влизат по-малко учители и възпитатели от нужното. Министърът обясни пред БНТ и точно колко: "В началото на август наистина имаше 1400 свободни места за учители. Сега те са в пъти по-малко. До днес не са заети 80 бройки за учители за целодневно обучение в училищна група. Свободни са 68 места за начални учители, 63 за преподаватели по английски език, 48 - за възпитатели в общежития и 36 за ресурсни учители. Излязлата информация за 1000 незаети бройки всъщност включва предучилищна възраст, хореографи, логопеди, психолози, т.е. нямаме 1000 липсващи учители".


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички