Криза за математици и начални учители

Криза за математици и начални учители | StandartNews.com

Недостиг на преподаватели има в голяма част от страната. Най-голяма е кризата за учители по математика и информационни технологии. Междувременно започнаха да текат конкурсите и за школски директори, където се търсят нови попълнения на мястото на излезлите в пенсия педагози.

Директори не могат да намерят възпитатели и след 2 конкурса

Училищата изпаднаха в криза за учители по математика и преподаватели в началния курс. За първи път от доста време на обявени конкурси със свободни места за учители по математика и информатика не се явяват желаещи. Пенсионирани преподаватели по математика биват преназначавани отново, защото желаещи за тези постове няма. Дори в централни столични училища се обявяват по два и три конкурса, за да се появи поне един кандидат, който да подаде документи.
"Бяхме обявили място за учител по математика и информатика, но се появи само един желаещ, при това без педагогическа правоспособност", разказва Асен Александров, директор на 51 СОУ в столицата, което е едно от най-желаните училища. "Най-вероятно ще обявим нов конкурс, защото очевидно комбинацията от математика и информатика спъва желаещите да кандидатстват. Не ми се е случвало досега да обявя конкурс за място и на него да се яви само един желаещ", допълни той. Общо 140 начални учители и възпитатели се търсят в столицата, но кандидати не се намират. "От месец пресяваме документи, но не мога да намеря нито една кандидатура, която бих назначила в училище като възпитател", казва Весела Палдъмова, директор на 134 СОУ "Димчо Дебелянов" в столицата, известно още като Еврейското училище. Тя обясни, че кандидатите най-често са или хора, които всяка година сменят училището и поради тази причина не са благонадеждни, или хора, които от години не са били част от образователната система. "Най-често са завършили педагогика, но десет години например са работили нещо друго. Това означава, че училището трябва да хвърля допълнителни средства, за да ги квалифицира и обучава", обясни Палдъмова. По думите й по другите предмети няма никакви проблеми с кандидатите - има достатъчно желаещи и за физкултура, и дори за география с английски. "Поне седмица преди да обявим конкурсите редица желаещи минаха през училището да питат откога събираме документи", поясни тя. Проблем в столицата няма и с подбора на литератори, като в някои случаи за едно място кандидатстват над 20 души.
Тази година местата, които училищата в страната са обявили, са много повече, тъй като бяха пенсионирани общо 4500 учители. Още 45 000 се очаква да излязат от системата поради пенсиониране през следващите десетина години, което най-вероятно ще оголи десетки работни места. Просветният министър Меглена Кунева вече заяви, че на преподавателите в пенсионна възраст също ще се разчита, като те могат да водят кръжоци и допълнителни занимания на хлапетата.

Препитват школски шефове за 36 закона

479 на изпити за 152 места, първите тестове - на 19 юли

Общо 36 закона, наредби, правилници и други нормативни документи трябва да познават кандидатите за директори на общински училища, които се явяват на конкурс. За първи път просветното министерство публикува списък на всички документи, които школските шефове трябва да познават, ако искат да бъдат назначени. Сред тях са както старият закон за народната просвета, който ще спре да действа от първи август тази година, така и новият Закон за предучилищното образование и възпитание, който трябва да го замени.
За първи път и конкурсите за школски шефове са толкова масови, тъй като значителна част от тях бяха пенсионирани поради навършване на съответната възраст. На 2 юни бяха обявени конкурси за длъжността "директор" на държавно и общинско училище в общо 152 училища, но документи са подали 479 души. "Трима и половина души се борят за едно място", каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, като уточни, че в столицата напливът е най-голям. Към кандидатите има изискване за пет години стаж в образованието, което означава, че и младши учители могат да се явят на конкурса.
Препитването има два етапа - тест и интервю. При формулиране на въпроси по действащия Закон за народната просвета и новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август, ще бъде направено изрично уточнение, казаха от МОН. Първият етап от конкурса, насрочен за 19 юли, ще се проведе в 4 областни града - София, Плевен, Шумен и Хасково. Писменият изпит за кандидатите ще започне в 11 часа.

Бургас търси биолози и химици

Над 200 учители ще търси РИО Бургас наесен, за да запълни вакантните щатове в школата. Точната бройка ще стане ясна след 15 август. Голяма част от досегашните учители излизат в пенсия и местата им ще останат свободни. В момента в сайта на образователния инспекторат в Бургас са обявени 33 места за учители в цялата област. Търсят се преподаватели по български език, математика, физика, химия и биология. Има две свободни места за учители по английски, също и няколко в забавачките. Най-голям е дефицита в селските училища, които са най-отдалечени от областния център. Кадри по места трудно се намират, а учителите от Бургас рядко се съгласяват да бият по 80-100 км път всеки ден. Освен че е свързан с губене на време, преходът струва и пари и директно сваля заплатата с поне 150 лева.

В Добрич плащат път и квартира

Учители по всички предмети се търсят в Добричка област по училищата, казва началникът на образователния инспекторат Любомир Тодоров. Най-голям глад има за преподаватели по английски език, показва справката. Наред с тях търсени са много и преподавателите по информатика и информационни технологии. И докато учителите по английски не достигат и са ценни кадри, то в същото време има предлагане, и то доста добро, на преподаватели по руски език, но пък за сметка на това няма никакво търсене, казват от образователните среди.
Недостиг на местни кадри изпитват и две от крайморските общини в областта - Добрич и Каварна. за да привличат педагози общините навсякъде вече предлагат безплатен транспорт. Организацията е така направена, че педагозите да могат да стигат до общинския център с обществения транспорт, а след това с учениците да се придвижват до селото, където е училището. Някои от общините са готови при заявено желание от педагози да подсигуряват и квартири.

Кирково се моли за спецове по гръцки

В пограничната община Кирково се търсят преподаватели по гръцки език. Тенденцията се засили след отварянето на ГКПП Маказа. Има желание за изучаването на езика на Никос Казандзакис, сформирани са и групи, но идеята непрекъснато пропада заради липсата на правоспособен преподавател. От общината обясниха, че биха поели част от средствата за битовото устройване на този специалист, който ще работи в местната гимназия.
В Кърджалийско все още не се усеща сериозен глад за учители. Една от причините е намаляване на децата. От една страна, заради демографския срив, от друга родители заминават на работа във вътрешността на страната или в чужбина.
Директори на училища коментират, че след 1-2 години ще се търсят учители в детските градини или в началния курс, защото предстои пенсиониране на част от работещите в предучилищна и начална степен. Това се отнася за по-малките общини и гранични райони, но тенденцията може да засегне и общинските центрове или по-големи села.
Наблюдава се и "обратен" процес. Напуснали преди години учители и намерили реализация в бизнеса се завръщат отново в училище. Това не е масова практика, но има и такива случаи.

Без мераклии за чужди езици по селата

С всяка изминала година се търсят все повече учители в Монтанско, каза за "Стандарт" шефката на регионалния инспекторат по образованието Трайка Трайкова. По думите й ще има криза и през тази есен, но тя няма да е фрапираща. Не достигат учители по чужди езици и информатика за малките села. През първите месеци на учебната година обаче учители се намират и никъде не се нарушава планът за обучение.
Досега общините не са обявили привилегии за учители, които дойдат да работят в малките села. Проблемът се решава с т.н. пътуващи учители. Те получават компенсация за своите разходи от бюджета на министерството. Техният брой ще се запази и през тази година, смята Трайкова.

Пиринско - остров без проблеми заради ЮЗУ

Добрата новина е, че училищата в Пиринския край не страдат от липса на преподаватели. Е, средната възраст на педагозите в региона е над 50 години, но няма глад за учители. Дори и в най-отдалечените селища има достатъчно квалифициран персонал, който да обучава децата. "Тук нямаме проблем с липсата на кадри. Друг е въпросът с добрата им подготовка и с качеството на образованието, което предлагат. Но проверките ни сочат, че учителите са добре подготвени. За едно обявено място се борят най-малко по 3-4 кандидати, а при началните учители сме стигали до 18 кандидати за едно място", твърди Ивайло Златанов, началник на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград. Той е категоричен, че в близките 4-5 години няма да има проблем с обезпечаването на учители в 128-те учебни заведения в Пиринско. В момента в тях работят над 3700 преподаватели. Болшинството от тях са на възраст над 50 години, много малък е процентът на учителите до 30-35 години. "В нашия регион има достатъчно педагози, защото в Югозападния университет в Благоевград се учи тази специалност - има математици, биолози, филолози, химици, историци, физици. Доста от студентите са от Пиринско и те продължават работа в родния си край. Други пък създават семейства тук и остават да се трудят в региона", уточнява Ивайло Златанов.

Младите с английски при частници

Дефицитът на млади учители продължава да бъде един от най-сериозните проблеми и в Старозагорско, призна зам.-кметът на община Стара Загора по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Като дългогодишен директор на езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора Сотирова обясни, че качествени учители по английски няма заради ниското заплащане. Затова младите отиват в частни компании или различни езикови школи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай