КРИБ: Имаме нужда от добри икономисти и инженери

КРИБ: Имаме нужда от добри икономисти и инженери | StandartNews.com

Най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ, сключи споразумение за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство. 

"Считам, че дори и без споразумение, партньорството между КРИБ и УНСС има своята история и традиции", подчерта председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. 

И обясни: "Това споразумение дава рамката. В него подробно са описани всички дейности, които ние заедно ще реализираме и ще се стремим да реализираме на партньорски начала. С прости и ясни думи - целта е българската икономика е да получава специалисти, млади хора, които могат да се реализират в България. С едно солидно образование, точно профилирано и насочено към нуждите и на българската икономика, и на европейската такава".

По думите му,  бизнесът страда през последните 10-тина години и проблемът става все по-голям. Шефът на КРИБ добави, че вече водещ проблем за българската индустрия е качеството на образованието и нуждата от подходящи специалисти.

Домусчиев изтъкна, че вече от знайни и незнайни учебни заведение излизат специалисти, но в крайна сметка те не намират своето приложение в българските предприятия.

„В момента в КРИБ, като най-голяма работодателска организация, все повече това е най-обсъжданата тема. Всички компании, наши членки, насочват вниманието си към този проблем и се опитваме чрез сътрудничеството с водещи университети и правителството да търсим една по-сериозна и кардинална реформа, която да даде възможност образователната система да дава подходящите кадри за нашите предприятия", обясни Кирил Домусчиев, цитиран от Фокус. 

„Имаме нужда от добри икономисти и инженери", подчерта той. И обяви, че до края на годината ще бъдат обсъдени промени, които да бъдат представени пред законодателната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай