Петък,

КРИБ: Имаме нужда от добри икономисти и инженери

От: Администратор -
КРИБ: Имаме нужда от добри икономисти и инженери
A
A
A

Най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ, сключи споразумение за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство. 

"Считам, че дори и без споразумение, партньорството между КРИБ и УНСС има своята история и традиции", подчерта председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. 

И обясни: "Това споразумение дава рамката. В него подробно са описани всички дейности, които ние заедно ще реализираме и ще се стремим да реализираме на партньорски начала. С прости и ясни думи - целта е българската икономика е да получава специалисти, млади хора, които могат да се реализират в България. С едно солидно образование, точно профилирано и насочено към нуждите и на българската икономика, и на европейската такава".

По думите му,  бизнесът страда през последните 10-тина години и проблемът става все по-голям. Шефът на КРИБ добави, че вече водещ проблем за българската индустрия е качеството на образованието и нуждата от подходящи специалисти.

Домусчиев изтъкна, че вече от знайни и незнайни учебни заведение излизат специалисти, но в крайна сметка те не намират своето приложение в българските предприятия.

„В момента в КРИБ, като най-голяма работодателска организация, все повече това е най-обсъжданата тема. Всички компании, наши членки, насочват вниманието си към този проблем и се опитваме чрез сътрудничеството с водещи университети и правителството да търсим една по-сериозна и кардинална реформа, която да даде възможност образователната система да дава подходящите кадри за нашите предприятия", обясни Кирил Домусчиев, цитиран от Фокус. 

„Имаме нужда от добри икономисти и инженери", подчерта той. И обяви, че до края на годината ще бъдат обсъдени промени, които да бъдат представени пред законодателната власт.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички