Кръгла маса търси кадри за химията и металургията

Кръгла маса търси кадри за химията и металургията | StandartNews.com

Професионалното образоване и обучение, обезпечаването на необходимите кадри за индустрията, в т.ч. за химията и металургията, както и кариерното развитие безспорно са изключително актуални. Това бе обсъдено на кръгла маса, чиято цел е не само да се изложи състоянието на професионалното образование и квалификацията на кадрите, а да се набележат и обсъдят проблемите и да се потърсят адекватни и навременни решения, които да бъдат адресирани към съответните институции.

В тази връзка участие в кръглата маса взеха компетентни и отговорни представители на институциите, имащи отношение към темата – МОН, АЗ, НАПОО, както и директори на професионални гимназии.

Модетар на събитието беше г-н Томчо Томов – Представител на БСК и ръководител на Националния център за оценка на компетенциите

Състоянието на работната сила в секторите изложика проф.Пеловски – заместник-председател на БКХП и Политими Паунова – изпълнителен директор на БАМИ.

Своите добри практики, проблеми и предложения изложиха ръководители и мениджъри „Човешки ресурси" на водещи компании от химията и металургията:

* КЦМ АД, Пловдив съвместно с Професионалната гимназия, Асеновград

* Оргахим АД, Русе

* Стомана Индъстри АД, Перник

* Аурубис България АД

* БАСФ България

Нормативната основа в сферата на професионалното образование и предстоящите промени бяха представени от Министерството на образованието и науката.

Г-жа Сеня Терзиева – заместник-ректор на ХТМУ, изложи опитът на университета в областта на кариерното ориентиране.

Като резултат на оживената дискусия направените изводи и предложения за нови политики и евентуални промени в законодателството ще бъдат обобщени и предоставени на съответните



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай