Коларова: Учебната година ще започне навреме навсякъде

Коларова: Учебната година ще започне навреме навсякъде | StandartNews.com

София. "Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата", заяви в сутрешния блок на Нова тв служебният министър на образованието Румяна Коларова.

На въпрос нормално ли е ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд. „Успешното начало на учебната година стана възможно и заради усилията на общините, и на родителите", обясни Коларова, като все пак уточни, че все още има няколко учебни заведения с частични ремонти, а децата известно време ще трябва да се разминават по коридорите с работници.

Във връзка с решението на някои училища да наложат забрана за използването на смартфони в клас, министърът заяви, че не знае как ще стане това. „Правила съм го това със студентите, винаги се притеснявам. Когато е важен изпитът, ги молим д си оставят телефоните на една банка, след което непрекъснато се притеснявам дали всеки си взима своя телефон. Ако това го въведат в училищата, ще настъпи абсолютен хаос", заяви министърът. Коларова обаче не е съгласна и с опцията децата изобщо да не ходят с телефони на училище.

Учудваща позиция изрази служебният министър по повод благотворителната инициатива на множество училища в страната, а именно средствата, традиционно влагани в букети за учителите, да бъдат събрани и дарени на училищата, пострадали при наводненията в Мизия. Коларова заяви, че един първи учебен ден не би бил празник без цветя и децата и учителите няма как да се зарадват на 15-и септември така , затова лично тя не подкрепя инициативата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай