Клисарова: От ноември започва военното обучение

Клисарова: От ноември започва военното обучение | StandartNews.com

Добрич. При посещението си в Добрич за среща с педагози и директори на училища пред журналисти министър Анелия Клисарова заяви, че от ноември започва военното обучение по училища в страната, като допълни, че това е дискутирано с министъра на отбраната Ангел Найденов и програмата, по която ще се води обучението, е качена на сайта на военното министерство, където всеки, който проявява интерес може да я види.

Тя заяви още, че целта на новия закон за образование, който е и поводът за обиколката й в страната и срещите й с педагози, е образованието да повиши качеството си, което ще доведе до намаляване на младежката безработица и намаляване на процента на отпадналите от училище деца.

"В различните региони процентът на отпадналите е различен-средно за страната той е около 14 на сто, но има региони, където достига и 28 %. Целта е до 2020 г. да бъде намален на 11 на сто. Време е вече да се въведе дуалната система, която ще има пряк ефект както върху отпадането на ученици, така и ще намали безработицата. Доказано е, че страни като Германия и Швеция, където тази система работи от години, са с най-нисък процент безработица сред младежите" - каза още министър Клисарова, като поясни, че тази система предвижда работа в реални условия и учене едновременно, както и въвеждане на кредитна система, която ще даде възможност за преминаване от една в друга специалност. Що се отнася до финансовия аспект на системата образователният министър посочи, че в програма "Региони в растеж" МОНМ иска оперативна ос "Образователна инсфраструктура", по която кметове и общини да кандидатстват за ремонт и модернизация на училищата. В тази връзка министър Клисарова подчера, че в бюджета има 100 млн. лв., 25 на сто от които са за висшите училища, а другите 75 % - за училищата, с които им се дава възможност да увеличат делегираните си бюджети.

За пореден път тя заяви категоричната си позиция по отношение на окупацията на висшите учебни заведения. "Вече не еднократно заявих, че всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция. Нека обаче да помислят правилно ли е това да е в университета. Всеки може да изрази гражданската си позиция, но нека да излезе на площада и там където се събират тези хора, защото има и много млади хора, които имат друга гражданска позиция - трябва да уважим и тяхната. Това е демокрацията и още университета е надполитичен. Така не бива образованието да бъде свързано с политиката, ако искаме да имаме добро образование. Аз съм казвала на всички студенти, че съм отворена, и то не само сега, защото има протест, а по всяко време да дискутираме по всички проблеми. Стратегията за висше образование, самите студенти знаят, че ще бъде дискутирана с тях".

Министър Клисарова се срещна с областният управител на Добрич и заяви, че одобрява идеята в града да бъде създадена нещо като "корпорация", както се изрази тя. "Идеята е заедно с Аграрния университет в Пловдив тук да се извършва цялата практическа подготовка на студентите от Аграрния факултет и университет, да го свържем с научната работа на институтите, за да има млади хора, които на място да се образоват и на място да получават своите практически умения и разбира се, част от теоретичните. Не се ангажирам с дати за реализацията на идеята, но смятам, че ще се случи, защото това е нещо много добро" - каза проф. Клисарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай