Клисарова: Факултетът в Бургас ще е за здравни грижи

Клисарова: Факултетът в Бургас ще е за здравни грижи | StandartNews.com

Бургас. Новият факултет в структурата на университета „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас ще е „Обществено здраве и здравни грижи" и в него ще се извършва обучение по специалностите „Медицинска сестра" и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия". Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в Бургас.

За учебната 2014/2015 г. е заложен прием на 40 медицински сестри и 30 рехабилитатора, каза още министър Клисарова.

Клисарова бе категорична, че с откриването на факултета ще се отговори на нарастващата потребност от квалифицирани кадри за медико-социални грижи, за рехабилитационни и възстановителни дейности, както и за подготовка на кадри за нуждите на балнеотуризма. Това от своя страна ще доведе до подобряване на здравно-демографската ситуация в Югоизточния регион на страната, изтъкна проф. Анелия Клисарова.

По думите й одобрените такси за кандидатстване и обучение в държавните висши училища като цяло остават на нивото от миналата година. Увеличение от 2 лв. до 100 лв. има в седем университета, но никой от тях не е предложил максимално възможните по закон такси, които са в размер на 2/3 от нормативите за издръжка, каза министърът на образованието и науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай