Искаха да подписвам чужди нареждания

Искаха да подписвам чужди нареждания | StandartNews.com

Интервю с акад. Владимир Овчаров, управител на Фонд "Научни изследвания" в оставка

- Академик Овчаров, защо подадохте оставка?

- Ако трябва да започна отначало, самият фонд е лошо конструиран. Изпълнителният съвет като колективен орган взема решения, но не носи персонална отговорност. А управителят на фонда трябва да се подписва под тези решения и цялата отговорност пада върху него. Това не е отсега, в годините е имало напрежение между тези две структури. Това, което ме накара да се реша на оставка, са няколко неща. На 10 юни Изпълнителният съвет се събира и взема едни решения, докато аз съм в чужбина. След като ми ги дадоха за подпис, видях, че има неща, които аз не мога в никакъв случай да подкрепя.

- Какви например?

- Едното е свързано с оперативна програма, която е подписана от министъра. Заради нея аз вече съм си имал сериозни разговори с Министерството на образованието, тъй като искаха да намалят бюджета за новата конкурсна сесия с почти 7 милиона. Реално бяха обещани 15 млн., после станаха 11,8 млн., а накрая щеше да стане 5 млн. лева. С преговори обаче успяхме да спасим тези 7 милиона лева. Те искат да направя промени в нещо, което е регламентирано с министерска заповед. Нито те, нито аз имаме това право. Следващо нареждане бе, че конкурсът за млади учени, който трябваше да бъде обявен на 15 юни, да се отложи за 15 август. Което води до вероятност направо да се провали, защото се изпускат срокове. Нямаше да успеем да сключим договори до декември и МОН щеше да си прибере отпуснатите пари. Друго - всички ревизии, които са минавали през годините, са препоръчвали да се направят правила за текущ финансов контрол във фонда - да се види къде текат парите. Аз направих такива правила, те просто ги отхвърлиха.

- Бях създал една комисия, свързана с Регламент 800 на ЕС, който регламентира коя структура е научно звено, коя фирма е малка, коя е средна.

- Това е във връзка с кандидатстването на фирми за пари от научния фонд...

- Да. Но те ми наредиха да премахна този доклад, да не го публикувам. Аз го предадох на министъра преди няколко дена. А комисията бе посочила точно кои проекти, класирани на предишната сесия, попадат под ударите на Регламент 800. Тези правила трябваше да се приложат и при новия конкурс - отново да се види няма ли такива нарушители. Бях създал и една комисия, която да провери всички административни отхвърляния - общо 628. Тя провери отново всеки проект, написаха доклад, дебел 5 см. И Изпълнителният съвет настояваше тази папка да се публикува веднага и да се отхвърлят тези, които според комисията са в нарушение. Но не може така - и предишния път атаката срещу фонда беше, че не може чиновници да отхвърлят проекти. Ако бяхме я публикували, положението щеше да е същото. Трябваше този доклад просто да отиде при комисиите, които ще оценяват проектите, и те да правят проверките

- Според Вас има ли някакви интереси от страна на хора в Изпълнителния съвет в този конкурс?

- Не знам. Аз с тях нито съм се карал, нито съм се разправял. Посветил съм четири месеца и половина тежък труд да оправяме фонда. Винаги може да има проблеми - парите са малко, не можем да намерим главен счетоводител, в момента една пенсионерка се занимава с това. През фонда минават милиони. Ако управителят не е юрист, трябва да назначи двама-трима юристи, които да работят там, защото това са хиляди договори. Може да се направят страхотни бели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай