Интервю с римлянин в час по история

Интервю с римлянин в час по история | StandartNews.com

Нови форми за изучаване на история въвеждат проектите за учебници, които издателите внесоха в МОН в края на миналата седмица. Общо 8 комплекта учебници по история са внесени в срок, като тепърва ще бъдат разгледани от комисиите на МОН и одобрени от учителите. Големият проблем бе именно с помагалата по история на петокласниците, защото те изучават коренно различен исторически период - праистория и Античност.

Учебниците, внесени от издателство "Просвета" например, искат от децата да разказват за древния Рим, правейки интервю с римлянин, като се въплътят в ролята на "репортери от бъдещето". Освен това те ще трябва да се въплътят и в ролите на древните гърци, пресъздавайки тяхната демокрация посредством публични дебати. Има и урок, с помощта на който децата се учат да търсят древни цивилизации в интернет. В учебника влиза и Тутанкамон. Има много интерактивни задачи и възможности за правене на проекти от страна на хлапетата. Някои от преподавателите вече поднасят материала по такъв начин - например карат учениците да правят телевизия "Елада" и по нея да разказват "новините", използвайки историческите факти, влезли в учебника.

Новите програми по история влизат в сила първо за онези деца, които ще постъпят в пети клас догодина. По нови програми ще учат и първолаците - при тях по нова подредба ще се учи азбуката. Там, където учебниците не са готови, на децата ще бъдат раздавани свитъци с допълнителни указания как точно да ползват материала от учебниците. Самите им учители пък ще преминат специални обучения за това как да им преподават по нови програми със стари учебници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай