Идея: Аварията в Чернобил влиза в учебниците

Идея: Аварията в Чернобил влиза в учебниците | StandartNews.com

26 факта за тоталитарния режим да изучават младите хора, за да се създаде у тях критично отношение към ставалото у нас след 9 септември 1944 година. За това настояват от фондация "Истина и памет", които вече са внесли в МОН списък с тези факти.

Сред тях са превратът на 9 септември 1944 г., масовите убийства и процесите на Народния съд, ликвидирането на опозиционните партии, сливането на БКП и държавата, тоталната цензура върху всякакви изяви, социалното инженерство на нацията чрез образование, превръщането на цялата икономика в икономика на дефицита.

В списъка са и закрепостяването на населението чрез т.нар. жителство, забраната за пътуване в чужбина, незаконното прочистване на досиетата на тоталитарните комунистически служби. Там са и чистките в администрацията, лагерите, отнемането на частната собственост, асимилационната политика към мюсюлманските малцинства, както и екологичното престъпление срещу нацията след аварията в Чернобил. "Ако имахме адекватно знание за комунизма, обществото щеше да е различно", заяви проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България. Проф. Келбечева разви идеята за образователни филми за комунизма, тъй като в момента от 8 страници урок учениците четели само първата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай