Неделя,

Идея: Аварията в Чернобил влиза в учебниците

От: Администратор -
858
Идея: Аварията в Чернобил влиза в учебниците
A
A
A

26 факта за тоталитарния режим да изучават младите хора, за да се създаде у тях критично отношение към ставалото у нас след 9 септември 1944 година. За това настояват от фондация "Истина и памет", които вече са внесли в МОН списък с тези факти.

Сред тях са превратът на 9 септември 1944 г., масовите убийства и процесите на Народния съд, ликвидирането на опозиционните партии, сливането на БКП и държавата, тоталната цензура върху всякакви изяви, социалното инженерство на нацията чрез образование, превръщането на цялата икономика в икономика на дефицита.

В списъка са и закрепостяването на населението чрез т.нар. жителство, забраната за пътуване в чужбина, незаконното прочистване на досиетата на тоталитарните комунистически служби. Там са и чистките в администрацията, лагерите, отнемането на частната собственост, асимилационната политика към мюсюлманските малцинства, както и екологичното престъпление срещу нацията след аварията в Чернобил. "Ако имахме адекватно знание за комунизма, обществото щеше да е различно", заяви проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България. Проф. Келбечева разви идеята за образователни филми за комунизма, тъй като в момента от 8 страници урок учениците четели само първата.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички