Иде ли и "Вяра кючек"

Това е резултатът от периодичното вадене на български автори от учебниците

Иде ли и "Вяра кючек" | StandartNews.com

Давай, Антонина! Продължи с "Две хубави очи"! След като превърна Вапцаровото "Прощално" в една от най-яките чалги на годината, ти сбъдна желанието на две трети от българските учители - техните ученици най-сетне да се срещнат с текст на Вапцаров. Е, не беше лошо да го направиш преди матурата, де, пак щеше да помогнеш на абитуриентите. Но все ще издържи на върха поне до поправките. Щото виж, "Шушана" танцува само един сезон, а сега отново е сама.

За да не си и ти сама, Антонина, съветвам те да влезеш в сайта на Министерството на образованието и да разгледаш целия списък от задължителни произведения. В близките години ще се пенсионират 50 на сто от българските учители, така че в момента светът разчита на теб. Ако извадиш от нафталина поне "Кукувица" /имай предвид, не е на Цеца, а е на Багряна/, цена няма да имаш. Пък и материалът е поне за два албума.

Това е резултатът от факта, че в последните години

с мълчаливото съгласие на учителската гилдия и обществото

вадихме от учебника на порции Вапцаров, Смирненски, а сега прибавихме към тях Алеко и Емилиян Станев. Дори и когато те бяха в учебниците, учителите се притесняваха да ги преподават от страх, че ще нарушат новите идеологеми, които идваха и си отиваха с инструкциите на всеки пореден кабинет. Учениците ни се въртят в света на българската литература като Алиса в страната на чудесата и просто отказват да я четат. Не знаят кое произведение от коя епоха е и най-вероятно са сигурни, че текстът на "Прощално" е писан от създателите на "Ще ти пръсна и дисплея, и панела". А учителите обясняват "Ама разбира се, това за тях е толкова архаично". А било толкова просто - вземаш една силиконка по бельо и един фитнесманиак с непостижими плочки - и Вапцаров оживява. Грешите - вече не му викат "простотия". Викат му "иновация".

Министерството на образованието може все пак да опита да поправи грешката си, като сключи един взаимноизгоден договор с "Пайнер". А и защо само с него - след като може с

любимците, с които всеки ден растат децата ни

Убедена съм, че на Криско няма да му се опъне един "Хаджи Димитър", а Павел и Венци Венц, вместо да купуват самолет на мама, могат да възпеят "Червените ескадрони" - все пак и те летят. Ако ограмотяването чрез музика се разшири и към други учебни предмети, Гери-Никол и Тита успешно могат да изнесат урока в учебника по биология "Размножаване". При добро желание може да се постави и един ориенталски мюзикъл по "Българи от старо време", но ме е страх да си представя Сашо Роман и Кондьо в ролите на Дядо Либен и Хаджи Генчо. Накрая Сузанита ще удари един "Вяра кючек" по време на абитуриентските балове и с това образователната ни система може официално да бъде закрита. Ние ще я целунем и ще си отидем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай