Холандия свали таксите и привлече много БГ студенти

Холандия свали таксите и привлече много БГ студенти | StandartNews.com

Университетите на Острова си остават най-предпочитани от българите, казва Силвия Стоянова, координатор висше образование в консултантска агенция ЕДЛАНТА

- Към кои страни наблюдавате най-голям интерес от българските кандидат-студенти тази година?
- През всички години, въпреки Брекзит, най-предпочитана дестинация си остава Великобритания и то по-конкретно Англия. Мисля, че след като потвърдиха, че ще има студентски заеми за тези, които започват през есента на 2019 година, доста наши младежи избраха Англия. Не е тайна, че много българи кандидатстват за повече от една страна. Следващата популярна дестинация, която нашумя през последната една година, е Холандия. Причината е може би, че тази година там намалиха таксата за първокурсниците за бакалавър с 50%. Това е в сила за студентите, които започват образованието си през 2018-та година. Така таксата им ще бъде едва 1300 евро. На трето място бих класирала Германия, която обаче дели тази позиция по популярност с Австрия. Все повече студенти избират да учат в тези страни, а и много наши абитуриенти знаят немски.
- Кои специалности са предпочитани от българските кандидат-студенти?
- Компютърните науки и инженерните специалности стават още по-популярни от преди. Може би защото има търсене на пазара за тях. Винаги има интерес към бизнес специалностите. По-нова е тенденцията за засилен интерес към филмовото изкуство. От ЕДЛАНТА направихме една статистика, че доста студенти искат да се занимават с режисура, изработване на филми, фотография. Другата интересна специалност сред студентите тази година е и всякакъв вид дизайн – интериорен, графичен, индустриален, продуктов, студентите залагат и на специалността архитектура. Аз лично дори се радвам, че много студенти се ориентират към специалности с културна насоченост. Българските кандидат-студенти са много талантливи. За разлика от тази, миналата година много студенти се ориентираха към бизнес, медии, комуникации, маркетинг, човешки ресурси.
- Имаше ли много запитвания, притеснения от страна на родители и кандидат-студенти преди да стане ясно какво ще се случва със студентския заем след Брекзит?
- Безспорно имаше много голямо притеснение. Ето тук, ние като консултантска агенция, бяхме много полезни. Благодарение на намесата ни, децата имаха насоки и съвети за кандидатстване в повече от една страна.
Като цяло българските кандидати имаха притеснения, но сега осъзнаха, че вратите на Великобритания остават отворени за европейски кандидат-студенти.
- Можете ли да ми изброите Топ 3 на най-предпочитаните от българи университети във Великобритания?
- Със сигурност в челната тройка са University of Southampton, University of Surry и University of Creative Arts.
Първият университет предлага страхотни програми с креативна насоченост.
University of Southampton и University of Surry държат топ ниво в повечето сфери като инженерство, бизнес, право и т.н. и предлагат отлична база.
Студентите се съобразят в избора си от
локациите на университетите. В Саутхемптън, например, са на брега, близо са до Лондон. Съри е на 30 минути от центъра на британската столица и не е толкова скъпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай