Гурме и бойни изкуства предлагат през ваканцията

Гурме и бойни изкуства предлагат през ваканцията | StandartNews.com

Цветарство, рисуване и екология са сред новия хит за летни занимания

Ученици ще снимат филми и ще правят макет на селище

Лятната ваканция обикновено поставя родителите пред изпитание - с какво да се занимава детето, докато те са на работа, така че да не виси с часове пред компютъра. Тази година просветното министерство пусна списък на всички възможности, предлагани от училищата в страната, за забавление и по-сериозни занимания на децата. Сред най-атрактивните от тях са снимане на филм и ваканция в музея. Повече за предложенията може да се види на интернет страницата на МОН в раздела "Ваканции".
---
Макет на село Горни Пасарел и снимане на филм за селището е едно от предложенията за лятно забавление, което ще се провежда в 202 ОУ "Христо Ботев". Заниманията с малките ще започнат на 21 юни и ще траят до 11 юли. 10 ОУ пък предлага на учениците възможност да наваксат с езиците, като същевременно обхождат и музеите, през целия месец юни. Ресурсният център в столицата дава възможност да запишете детето си в арт ателие, където

в същото време ще получава и социални умения

Заниманията са от понеделник до петък и ще се провеждат до края на юли.

Скуош залата на 148-мо училище очаква децата на занимания по бадминтон всеки вторник и четвъртък през юни. 44 СОУ пък ще провежда следобедите спортни състезателни игри. Предложенията за летни спортни занимания, естествено, са най-много - 59 ОУ например предлага щафетни игри, бадминтон, ръгби, футбол и народна топка. В 100 ОУ "Найден Геров" децата могат да се занимават с колоездене и футбол, но и с шах. Спорт и математика съчетава през целия месец юни 15 СОУ "Адам Мицкевич". 115 ОУ пък ще организира велопоходи за малките. 76 училище предлага тенис на маса. Туризъм в Южния парк е записано в програмата на 104 ОУ. Танци освен спортните занимания предлага 750-то училище. 141 ОУ залага на турнири по футбол и лека атлетика. Има и възможности за изучаване на бойни изкуства в някои от училищата. В 118 СОУ пък децата могат да усвояват плуване

Много училища дават възможност и за занимания по приложни изкуства, както и по изобразително изкуство. В 44 СОУ децата ще се занимават с рисуване по проекта "Слънчево лято". В 15 СОУ освен приложно изкуство децата ще се учат и как да се грижат за цветята. Цветарство и кулинарно изкуство са част от модулите, по които предлага занимания 15 СОУ. Тази година много от училищата залагат на летни занимания по получаване на готварски умения у децата, като

интересът към тях най-вероятно е повлиян

от множеството кулинарни предавания, които вървят по различните тв канали. Гурмето и цветарството са част и от предложенията на 74-то училище за добре прекарано лято. Частното основно училище "Веда" също предлага кулинарно студио, но и куклено ателие за децата, които проявяват интерес в тази област. 132 СОУ е включено в списъка със занимания чрез ролеви игри и изобразително изкуство. 17 СОУ предлага занимания с хартия в кръжок от типа "Сръчни ръце", както и занимания по забавна математика, които да отключат логическото мислене у децата.

Много училища предлагат и занимания в областта на екологията. Има и такива, които дават възможност учебният материал да бъде наваксван или поне упражняван през ваканцията в часове по писане, литература и най-вече математика. Има и редица школа, които са включили в летните занимания уроци по чужди езици. Сред предложенията на 29 СОУ

освен целодневни екскурзии

по музеите има и занимания с театър. Повечето предложения обаче приключват до края на юли, защото обикновено през август и самите учители излизат в отпуск. Така че за августовските занимания родителите вероятно трябва да потърсят извънучилищни клубове и занимални.

Млади скаути в Благоевград
Училище с програма за разходка с "книжка и мишка"

Летните занимални в Благоевград акцентират на заниманията с плуване през това лято. Много от тях предлагат и занимания с народни танци, както и създаване на трупа по автентичен фолклор. Последната ще се проведе в гимназия "Никола Вапцаров" в Белица. СОУ "Св. св. Кирил и Методий" дава възможност за "разходка с книжка и мишка" - виртуална обиколка в България и по света. Има и много предложения за часове по занимателна математика, обиколки на библиотеки и музеи. Училище предлага за децата от 7 до 11 години занимание "Млад скаут", друго дава възможност за една позабравена напоследък дейност - рисуване върху асфалт. Гимназия "Яне Сандански" в град Гоце Делчев предлага занимания от типа "Млад детектив". Тези интелектуални предизвикателства са предназначени за по-големи ученици. Същото училище дава възможност и за "Милион и едно желания" - драматизации на любими приказки.

Караоке в Бургас

Караокето е хит сред летните предложения на бургаските училища за занимателна ваканция. Предлага се за ученици от осем до 15 години. Бургаските училища залагат и на кръжоци като "Млад природолюбител", актьорски курсове и компютърни игри. ОУ "Васил Левски" в града предлага заниманието "Моят безопасен интернет", по време на което децата ще научат повече за клопките в интернет и за това как да сърфират без притеснения там. Една от констатациите на неправителствени организации, които се занимават с този проблем, е, че децата изключително лековерно дават лични данни в нета. Същото училище предвижда и дидактически занимания за развиване на четивната грамотност у децата, както и часове по изпълнение на руски романси. Здравословният начин на живот и екологията са застъпени в програмата на ОУ "Христо Ботев". То организира и посещение до къщата музей на рано отишлата си талантлива поетеса Петя Дубарова. ОУ "Св. Кл. Охридски" предвижда специални занимания, в които децата не просто да готвят, а да аранжират красиво блюдата за сервиране. Друга част от заниманията в това училища са спортни игри и театър. На куклен театър залага и училището в село Камено.

Детско полицейско управление във Варненско

Варненските училища също са заложили през ваканцията на екологията и здравословния начин на живот. Много от тях предлагат походи и занимания по краезнание, както и създаване на хербарии и аранжиране на градини по време на лятото. Училище в Белослав прави "Детско полицейско управление", което ще провежда специализирани обучения за справяне в трудни ситуации. Детска градина в Белослав пък предлага йога за деца от три до шест години.

Варненска детска градина организира празник на билките, а училище предлага обучение по нашумелия напоследък куилинг - създаване на декорация от сгънати по специфичен начин хартиени ленти, както и занимания с оригами. Има и курсове по стъклопис и арт терапия. И, естествено, много спорт и допълнителни занимания с математика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай