Глад за учители по история

Глад за учители по история | StandartNews.com

Заделят 2 млн. за 200 нови преподаватели наесен

София. Над 200 учители по история, география и философия ще се търсят наесен. Причината е решение за намаляване на норматива от учебни часове на преподавателите по тези предмети. Това ще отвори нови работни места.

Около 2 млн. лева ще са нужни за заплатите на новите преподаватели, но тези пари ги има в системата, каза лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Учителите по тези предмети отдавна се оплакват от огромното натоварване, тъй като в момента те имат 720 часа годишно. Сега ще бъдат намалени на 684.

Общо 35 000 преподаватели ще усетят разтоварването. Документът за това намаление ще бъде подписан в четвъртък. Заедно с него просветният министър Анелия Клисарова се очаква да сложи параф и на увеличението на минималните прагови заплати за всички учителски длъжности. В анкета, провеждана от синдикатите, става ясно, че 64,2% от учителите определят своята натовареност като висока. Половината от запитаните преподаватели се оплакват от безсмисления осемчасов престой на работното място, който пречи на самоподготовката им.

Огромно е и недоволството от бумащината, с която са натоварени учителите - 62% се оплакват от многото документи, които им се налага да попълват. 65 на сто пък са недоволни от многото допълнителни задачи, които им се възлагат извън учебния процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай