Събота,

Гимназия се бори да остане национална

От: Failed to load user -
974
Гимназия се бори да остане национална
A
A
A

Новият образователен закон не регламентира съществуването на училище като нашето. За това алармира директорът на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна Валентина Крачунова. Тя и нейни колеги участваха вчера в семинар за държавните образователни стандарти в "Банкя палас".

Във варненската гимназия се обучават 1540 деца, а преподавателите са 130. Има два профила - хуманитарен с езиково обучение и история, включително по древни езици и култури, и хореографски - за танци, вокално пеене и музикални инструменти. Проблемът е, че с новия закон отпада профил "хореография" и няма да имат право да приемат ученици от 5 клас. Ако няма изрично решение на МС, трябва да се преименуват.

Изход е гимназията да премине и към Министерство на културата, но оттам отказали с аргумент, че не може едно училище да бъде едновременно по изкуство и по култура. Според зам.-министър Диян Стаматов обаче разпоредбите не могат да се променят за едно учебно заведение. Освен това имало твърде много хореографски училища, на които не им достигали възпитаници.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията