Понеделник,

Германия тръгва на лов за стажанти

От: Failed to load user -
1925
Германия тръгва на лов за стажанти
A
A
A

Берлин. Докато цяла Европа се тресе от криза, в Германия закъсаха за млади хора, които искат да стажуват и да учат професия. Щом обаче своите не стигат, да привлечем чуждите! Такова е мотото на много германски предприятия, които изпитват остра нужда от стажанти. Фирмите запълват незаетите места с чужди кандидати включително и от България, пише "Дойче веле".

Само допреди години Германия се чудеше какво да измисли, за да накара фирмите да разкриват места за стажанти. През 2004 г. управляващата тогава червено-зелена коалиция дори искаше да налага глоби на предприятия, които не приемат достатъчно стажанти. Индустриалните сдружения се опълчиха, шефовете на фирми възроптаха, а синдикатите тържествуваха.

В крайна сметка идеята се провали при гласуването в Бундесрата.Днес ситуацията е коренно различна. Стажантски места - колкото щеш, стажантите обаче липсват. По данни на Федералната служба по труда в момента в Германия има 144 000 свободни стажантски места. Само в стажантската борса на Германската индустриална и търговска камара са обявени 12 хил. незаети места.

Много предприятия обаче трудно намират подходящите стажанти за обучение.Недостигът на стажанти в източните германски провинции е следствие от обединението на Германия. След политическата промяна ръстът на раждаемостта в тези провинции рязко спада. Това се вижда най-ясно от завършващите випуски в средните училища. Всяка година средно образование завършват 20 000 ученици по-малко.

В западните германски провинции също се чувства остра липса на стажанти и кандидати за професионално обучение. Броят на завършващите средно образование остава константен, но предприятията са принудени да се борят с конкуренцията на университетите.

Повечето абитуриенти на всяка цена искат да следват.Неволята учи, казват старите хора. В търсенето на стажанти германските предприемачи прибягват до най-различни средства.

Всяка година делегация от местни политици и предприемачи от региона на град Датендорф в Бавария например поемат пътя към Бургас. "На място провеждаме разговори и представяме нашите предприятия", казва Херберт Алтман, който организира пътуванията. В много училища в Бургас се изучава немски език.

През 2011 година 42 български зрелостници са пристигнали в Бавария за професионално обучение. "И от двете страни интересът е огромен", казва Алтман. "През октомври отново пътуваме за Бургас", допълва той.В град Ерфурт пък Индустриалната и търговска камара организира ежегодни пътувания до Чехия, Полша и Унгария. 12 германски предприятия от региона търсят на място подходящи стажанти.

"Така можем да попълним поне част от стажантските места със зрелостници от чужбина", казва координаторът на проекта Марио Меле.39 унгарци и чехи получават професионална квалификация в Ерфурт. Чуждестранните стажанти излизат всъщност по-скъпо на германските фирми, защото много често имат нужда от помощ при търсене на квартира и записване в курсове по немски.

Лошото е само, че езиковите познания на някои чуждестранни стажанти не са достатъчни за трудовото ежедневие в Германия. "Предприятията трябва да предлагат атрактивни места и на германските абитуриенти. Много фирми бяха свикнали да привличат само най-добрите. Сега обаче германските предприятия трябва да се научат да се борят за всеки нов стажант", казва Марио Меле.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията