"Фортисимо" влиза в клас

Свиренето учи на вкус и дисциплина, казва Хари Ешкенази

"Фортисимо" влиза в клас | StandartNews.com

София. Ученици от четвърти клас ще имат шанса да усвоят основни умения във свиренето на различни инструменти, благодарение на инициативата "Фортисимо в клас". За трета поредна година в часовете по музика в различни градове в България професионални класически музиканти ще запознаят децата с цигулката, виолончелото, контрабаса и китарата, флейтата и кларнета, валдхорната, тромпета и барабаните.

"22 столични и още толкова в други градове на страната са училищата, които ще се докоснат до красотата на класическата музика", обяснява Хари Ешкенази, директор на "Фортисимо в клас".
Целта на програмата е традиционните часове по музика да се разнообразят и същевременно учениците да получат основни познания за музикалните инструменти. "Искаме да покажем на най-малките, че има и друга музика освен модерната и да ги запознаем и с класическата.

Не искаме да правим никого цигулар и професионален музикант, а да има представим основата, за да знаят, че има такава музика и да различават цигулка от виолончело например", казва Хари. Музикантите, които се превръщат в преподаватели, са измислили интересен начин за провеждане на тези специални часове, по-скоро под формата на игра, отколкото на урок. За да могат децата едновременно да се забавляват и да научат нещо ново.

121 СОУ е едно от училищата, включени в инициативата. Там Хари Ешкенази миналата седмица изнесе урок пред четвъртокласниците, в който ги запозна с цигулката. След този учебен час те без съмнение могат да отговорят на въпроса "Какво е пицикато?"

Малчуганите с нетърпение очакваха цигуларя, след като съвсем скоро се бяха запознали и с виолончелото. След като им беше обяснено устройството на цигулката, как да я държат и как да свирят, много от тях имаха желание да се пробват. "А аз бих посъветвал всички, които искат да свирят на цигулка, да го направят, защото това учи на вкус, на дисциплина и отговорност. А и няма нищо по-хубаво от музиката", казва Хари Ешкенази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай