Фандъкова е против плановете на БСП за предучилщната

Фандъкова е против плановете на БСП за предучилщната | StandartNews.com

София. Кметът на София Йорданка Фандъкова се обяви срещу плановете на БСП за отмяна на приетото преди три години задължително предучилищно образование за петгодишните.

Парламентарната група на левицата обмисля да вкара такова предложение в промените в закона за училищното образование. Другият вариант е обучението да се случва само в детските градини.

По данни на кмета над 9 хиляди деца на 5 години са обхванати в детските градини в София. Група за 5-годишни в училище посещават 732 деца, предаде БНР.

„Проверките показват, че те се адаптират добре в училищната среда, където за тях са създадени специални паралелки. Близо 2,5 милиона лева общински средства са инвестирани в създаването на условия за обучение на 5-годишните в училищата. Ако се вземе решение да не се провежда този процес, това означава, че парите са хвърлени на вятъра", коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Общо за страната държавата отделя всяка година около 500 хиляди лева за 5-годишните, обясни кметът.

„Ако някой иска да ги икономиса и да ги насочи към социални дейности, аз смятам, че това е крайно неправилно, защото трябва да се инвестира в образование, за да няма след това нужда от инвестиране в социални дейности. Ето, тези деца, които по-трудно говорят, които по-трудно се справят, ако отидат директно в първи клас, какво означава? Никога повече няма да наваксат и да бъдат наравно с другите деца", допълни още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай