Вторник,

Фалстарт: Реформата удари по шестокласниците

От: Администратор -
1555
Фалстарт:  Реформата удари  по шестокласниците
A
A
A

Промените в учебните програми удариха по учениците, които в момента са в шести клас. Сега те учат по стари учебни програми, но след две години, когато станат осмокласници, ще започнат да се обучават по новите. Тъй като има разместване на материала обаче, оказва се, че децата ще имат дупки в знанията за цели исторически периоди, докато други ще бъдат изучавани два пъти.

Така например в момента те учат за Паисий по старата програма в шести клас. Съгласно новата обаче "История славянобългарска" се учи в часовете по литература в девети клас и тогава децата ще трябва да я изучават отново. В същото време така и няма да стигнат до Средновековието, предвидено в старите програми за изучаване в осми клас. Според новите програми тогава те вече ще учат световна история от 16. до 19. век.

Експертът по история Радостина Николова заяви, че специално за този випуск ще бъде направена такава промяна, че в рамките на осми клас да покрие и Средновековието, и периода до 19. век. Това обаче според родители означава огромно допълнително натоварване на осмокласниците, тъй като на практика те ще трябва да вземат материала за две учебни години в рамките на една. Изискването новият закон да влиза постъпателно за тези конкретни класове в определени години е записано в Закона за училищното образование от депутатите и МОН няма възможности и права да го промени.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички