Евтини кредити за вуз, ако не емигрираш

Евтини кредити за вуз, ако не емигрираш | StandartNews.com

Кредитите за следване може да поевтинеят, ако след завършване студентът не емигрира, а остане да работи или кара магистратура тук. Това предвижда стратегията за висшето образование, която кабинетът прие.

Какъв процент ще бъде опростен, зависи и от успеха, казаха от МОН. Документът предвижда също до 60% от парите на университетите да се дават за качество, а едва 40% на калпак. Ще бъдат въведени и минимални стандарти за университетите, под които няма да им се дават държавни пари.

"Държавата смята, че с една и съща инвестиция може да получи и салам тип "народен", и еленска пастърма", заяви вчера ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев по време на откриването на 127-та учебна година в Алма матер, имайки предвид именно финансирането на висшето образование. Той подчерта, че СУ неизменно стои начело във всички класации, но това не намира отражение във финансирането му. "Няма да ви е лесно, живеем във време, когато един спортист може да получава заплата над 100 млн. годишно - колкото 1000 професори в Харвард", обърна се към студентите Илчев. "Знанието побеждава невежата арогантна сила, която се пъчи напред в последните десетилетия", заяви още ректорът.

За първи път от тази година студентите на СУ ще могат с една карта и да плащат, и да влизат в общежитията, и да пътуват в градския транспорт, разказа още Илчев след откриването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай