Двеста българчета в топвузове на Острова

Двеста българчета в  топвузове на Острова | StandartNews.com

София. Над 200 българчета са приети в топуниверситети на Острова, съобщиха от консултантска фирма "Интеграл". Става дума не само за Оксфорд и Кеймбридж, а и за елитните London School of Economics и Kings College. Общо около 1500 българчета ще станат за първи път студенти в Англия тази есен.

В последната година се забелязва ръст на интереса към по-нови и нестандартни специалности, свързани със здравословен начин на живот, технология на храните и диетология. Все още обаче най-търсени освен икономическите дисциплини са IT специалностите, както и всичко, свързано с медии и дизайн. Много се търси и киберсигурност, както и право, което е много желано по традиция.

Най-голям сред приетите на Острова българи е броят на възпитаниците от елитните езикови и математически гимназии. Начело са варненските Първа и Четвърта езикова гимназия, столичните Първа и Втора английска гимназия и бургаската математическа гимназия. В последните години броят на учениците от страната, приети в топуниверситети, се изравнява с този на децата от столицата, казаха от "Интеграл". По традиция възпитаниците на СМГ избират Оксфорд, а на НПМГ - Кеймбридж, където са силно развити природните науки като химия и биология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай