Вторник,

Дори и най-желаните гимназии имат свободни места след второ класиране

От: Failed to load user -
4583
Дори и най-желаните гимназии имат свободни места след второ класиране
A
A
A

Дори и най-желаните от седмокласниците гимназии имат свободни места за прием след второ класиране, показва справката на Регионалния инспекторат по образование в Добрич. В цялата област свободните места в училища и гимназии са 170 на брой, каза началникът на инспектората д-р Христо Боев. Ниските резултати и двойките при седмокласниците тази година явно са една от причините, както и демографската криза, за да има места дори в езиковата гимназия в Добрич, която е сред най-желаните от деца и родители. За трето класиране в гимназията има две свободни места за прием с немски и 5 – за прием с френски език, информира Боев.

Изключително слаб прием след две класирания реализират и две от специалностите във финансово-стопанската гимназия – 17 са свободните места в профил „Търговия" с английски език и 12 – в профил „Застраховане" също с английски език. Свободни места има и в другите три специалности – счетоводство с английски език 1 бройка, 3 бройки в „Икономика и мениджмънт" и 5 свободни бройки по специалност „Митническа и данъчна администрация" с немски език. Трагичен е приемът в гимназията по туризъм, където трябва да бъдат съставени две профилирани паралелки – с профил хотелиерство и „Кетъринг". По първата специалност свободните места са 17 на брой, а по втората има свободни 20 места за трето класиране.

Според Боев трябва да се подобри както учебниците и учебните програми, така и качеството на преподаване, за да бъдат избегнати такива лоши резултати. Той съобщи още, че идната седмица предстои среща на директорите на училища и гимназии с представители на бизнеса от всички икономически дейности, за да се видят потребностите на реалната икономика.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички