Четвъртък,

Дори и най-желаните гимназии имат свободни места след второ класиране

От: Failed to load user -
4753
Дори и най-желаните гимназии имат свободни места след второ класиране
A
A
A

Дори и най-желаните от седмокласниците гимназии имат свободни места за прием след второ класиране, показва справката на Регионалния инспекторат по образование в Добрич. В цялата област свободните места в училища и гимназии са 170 на брой, каза началникът на инспектората д-р Христо Боев. Ниските резултати и двойките при седмокласниците тази година явно са една от причините, както и демографската криза, за да има места дори в езиковата гимназия в Добрич, която е сред най-желаните от деца и родители. За трето класиране в гимназията има две свободни места за прием с немски и 5 – за прием с френски език, информира Боев.

Изключително слаб прием след две класирания реализират и две от специалностите във финансово-стопанската гимназия – 17 са свободните места в профил „Търговия" с английски език и 12 – в профил „Застраховане" също с английски език. Свободни места има и в другите три специалности – счетоводство с английски език 1 бройка, 3 бройки в „Икономика и мениджмънт" и 5 свободни бройки по специалност „Митническа и данъчна администрация" с немски език. Трагичен е приемът в гимназията по туризъм, където трябва да бъдат съставени две профилирани паралелки – с профил хотелиерство и „Кетъринг". По първата специалност свободните места са 17 на брой, а по втората има свободни 20 места за трето класиране.

Според Боев трябва да се подобри както учебниците и учебните програми, така и качеството на преподаване, за да бъдат избегнати такива лоши резултати. Той съобщи още, че идната седмица предстои среща на директорите на училища и гимназии с представители на бизнеса от всички икономически дейности, за да се видят потребностите на реалната икономика.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията