Добрев подкрепя безплатно висше за медици и инженери

Добрев подкрепя безплатно висше за медици и инженери | StandartNews.com

Соцдепутатът Кирил Добрев се обяви "за" идеята студентите с приоритетни специалности като медицина и инженерни науки да следват безплатно. Но след завършване на висшето образование да остават да работят в България. Предложението за безплатното висше бе направено от проф. Тодор Танев миналата седмица. На срещи с избиратели от Габровско днес Добрев припомни, че още преди началото на 43-ото народно събрание е обещал през този мандат да работи за бъдещето на младите хора в страната.

"Държавната помощ в образованието ще помогне на завършилите студенти да си намерят работа у нас", отбеляза Добрев. Той посочи, че не само бизнесът може да се включва със стипендии, но и общините по места. "Ако община Севлиево поеме стипендиите на няколко студенти във Великотърновския университет срещу работа, след завършването си тези млади хора ще се върнат да работят в родния си град за срок от 5 години примерно", аргументира се депутатът.

В края на миналата година той анонсира законодателна инициатива за ученически практики и за гимназистите. Идеята е в последните години, докато трупат знания в клас, младежите да ходят и на стажове. От ГЕРБ поеха ангажимент да подкрепят Добрев, за да може и отличниците от езиковите и хуманитарните гимназии да излизат с професии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай