Директори предлагат повече паралелки, РИО ще ги закрива

Директори предлагат повече паралелки, РИО ще ги закрива | StandartNews.com

Благоевград. Директори на училища в общините Благоевград, Банско и Разлог предлагат обем паралелки, несъобразен с броя на завършващите през 2014 г. ученици и изпълнения прием за миналата учебна година. Това се казва в доклад на Регионалния инспекторат по образование.

Предложенията за държавен план-прием по професии и специалности за следващата учебна година са направени съобразно утвърдения от министъра на образованието списък на професиите за професионално образование и обучение и в стремеж за съобразяване с търсенето на кадри на пазара на труда. Обявените много места за кандидатстване след завършен седми клас и завършено основно образование водят до разпиляване на ученическия потенциал, до паралелки с минимална пълняемост – 18 ученици, което носи работни места, но не носи финансиране, предупреждават от РИО.

Проблемът с приема след завършено основно образование ще става все по-сериозен, тъй като броят на приетите ученици в профилирани и професионални паралелки след седми клас се увеличава и на практика остават много малко ученици, които ще кандидатстват след осми клас. Липсва обективен подход на директорите при планирането на ежегодния прием на ученици. Това несъмнено ще доведе до закриване от страна на Регионален инспекторат по образование - Благоевград на голям брой паралелки в различните етапи на класиране и записване на учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай