Димитровград с технически вуз заради големи фирми

Димитровград с технически вуз заради големи фирми | StandartNews.com

В Димитровград да бъде открит технически университет, който да подготвя кадри за заводите на Язаки, Са-ба и Щрабак там. Кметът на града Иво Димов представи идеята си дискусия на тема "Деиндустриализацията на България". В дебата участваха акад. Васил Сгурев, председателката на Общинския съвет Гергана Кръстева, изпълнителния директор на регионалното сдружение на общините "Марица", Райна Йовчева, председателя на Хасковската търговско промишлена палата Янчо Янев, представители на бизнеса, общински съветници и граждани.

Typcкaтa кoмпaния "Ca-бa" и япoнcкaтa "Язaки" щe пocтpoят нeзaвиcимo eднa oт дpyгa cвoи пpoизвoдcтвeни мoщнocти в гpaдa нa oбщa cтoйнocт 100 милиoнa лeвa. Пpeдпpиятиятa щe пpoизвeждaт aвтoчacти - ocвeтлeниe зa aвтoмoбили и кaбeли. C oткpивaнeтo нa зaвoдитe, кoeтo тpябвa дa cтaнe нaй-мнoгo дo двe гoдини, в гpaдa щe бъдaт oткpити oбщo 3800 paбoтни мecтa, пoвeчeтo oт "Язaки".

"Иновациите са основната движеща сила за една икономика, без тях тя е обречена", каза академик Васил Сгурев. Той допълни, че с група от БАН са съветници към премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани с развитието на икономическия ресурс на страната. "По отношение на иновациите Европа изостава при въвеждането на такива в индустрията, за разлика от Америка и страни от Азия. За да догоним страни като Германия например, трябва да имаме изпреварващи политики, а не да догонваме развитите държави", коментира акад. Сгурев, който е и почетен гражданин на Димитровград.

Дебатът се проведе в навечерието на празника на Димитровград и бе един от основните акценти в програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай