Децата в регистър

Децата в регистър | StandartNews.com

София. Национална информационно система да следи движението на децата съвместно с националната статистика и ГРАО, поиска днес просветният министър Анелия Клисарова. Повод за това е фактът, че в момента в първи клас са записани около 10 000 по-малко деца от родените през 2006 година.

Броят на бъдещите първолаци е 63 596 при около 74 000 родени деца от този набор. Никой няма данни колко от тях са емигрирали с родителите си и колко са се завърнали, каза Клисарова. Записването на първолаците обаче продължава до първия учебен ден, така че от МОН се надяват бройката да се увеличи. Клисарова заяви, че този проблем трябва да се следи и на наднационално ниво съвместно с другите европейски държави. По този начин ще стане ясно и дали родителите на емигриралите деца ги записват да учат в чужбина.

Общо 3844 деца са отпаднали от училище миналата година, като 2340 не влизат в клас по социални и семейни причини. Това означава, че голяма част от учениците напускат най-вече заради бедност. Едва 62 са отпаднали заради слаб успех, 1442 - поради отсъствия. Най-голям е проблемът с напусналите училище в област Сливен - 425. Клисарова обяви също, че в 77 училища ремонтите няма да приключат до първия школски звънец, но децата ще учат в други помещения и сгради. В 182 школа пък все още не са отстранени нередностите по спортните съоръжения и площадките.
Клисарова съобщи още, че вече има школа, които сформират маломерни паралелки от 12 деца. Това се прави, за да се защитят професиите, към които няма голям интерес, както и да се съхранят училищата в малките региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай