Десетокласник от Кърджали се класира за световното в Абу Даби

Десетокласник от Кърджали се класира за световното в Абу Даби | StandartNews.com

Кърджали. Десетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков" Иван Герганов ще участва в Световното младежко научно изложение "International EXPO Science" от 13-19 септември 2013 г. в Абу Даби. Общо трима български ученици добиха право да представляват България на този състезателен форум. Иван спечели участието си в българския отбор с класирането си на 5-то място в Националния конкурс "Млади таланти". Той участва с тема от комбинаториката „Едно ново приложение на разбиванията на числа". Лидерът на Кърджали се завърна от конкурса с грамота от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Иван подобри успеха си от миналата година, когато на същия конкурс беше класиран на шесто място.

На финала на конкурса, който се проведе в периода 29-31 май в Учебния център на МОН, участваха 40 млади таланти от цялата страна. Националния конкурс „Млади таланти" е състезание за ученици и студенти от 15 до 20 годишна възраст, като класирането е общо за всички възрасти и за всички научни направления.

Постижението на детокласника от Кърджали е част от още една много успешна година за него и Школата по математика в СОУ „П.Р.Славейков" с ръководител Вълчо Милчев.

В началото на учебната година Иван бе сред поканените участници в Европейската нощ на учените в София, после участва в Световното състезание за млади учени в Хонг Конг и се завърна с бронзов медал. След това последователно постигна дълга серия първи места на: турнира „Черноризец Храбър" в Хасково, Областния математически турнир, турнира „Иван Салабашев" в Кърджали, областния кръг на състезанието „Европейско кенгуру".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай