Държавата дава: Пари на частните школа за успех

Държавата дава: Пари на частните школа за успех | StandartNews.com

София. Държавата ще финансира обучението на децата в частни школа, но може да спира субсидията при нарушения на закони и наредби, както и при ниски образователни резултати. Това е записано в проектозакона за училищното образование, посочи председателят на просветната комисия в парламента Милена Дамянова. Парите обаче ще бъдат възстановявани, когато нарушението бъде отстранено.

Според законопроекта ниските образователни резултати включват и оценката от инспектирането, което ще се прави от независим Национален инспекторат. Частните училище ще получават пари, равни на издръжката, която държавата отпуска на ученик, живеещ в това населено място. Тези средства покриват разходите за обучение и училищата няма да имат право да събират пари от родителите за тях. Те ще могат да събират пари за допълнителни услуги, като например извънкласни дейности, охрана, зелени училища.

От законовия текст излиза, че децата в частните училища могат да получават и стипендии, пари държавата ще отпуска и за подкрепа на учениците с изявени дарби. До неотдавна някои от семействата, чиито деца учат в частни училища, водеха дела за това, че им е отказано детето да получава държавна стипендия. Като последица от промяната частните школа трябва да свалят цените, които родителите плащат. Срещу субсидията обаче те периодично ще представят отчети на МОН как са изразходвани парите. Непохарчената субсидия ще се връща обратно в държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай