Да учиш чрез танц и музика

Да учиш чрез танц и музика | StandartNews.com

Заниманията са организирани в пет групи и се провеждат през уикенда

Деца от 4 до 19 години могат да се запишат в школата, основана навремето от Пол Маккартни

Преди години сър Пол Маккартни създава в Ливърпул школа, в която децата се занимават с изкуство още от четиригодишни. Отскоро такава школа вече съществува и в България. На фона на дискусиите за това доколко е нужно алтернативно образование на децата ни, малки и големи от 4 до 19 години се учат да възприемат света чрез музика и танц. Ръководител на този център е Мартина Ненова, а самият той е част от една мрежа, в която вече има 86 академии за образование в различни страни.

"Желаем да създадем общество от всестранно развити артисти, получили качествено образование, но и практически умения", разказва Ненова. LIPA 4:19, както е името на детската академия, приема децата без предварителна селекция -

достатъчно е само желанието им да се занимават

с изкуство. "Нашата програма позволява на децата да развиват умения във всички сфери на изкуството. С пеене, танц и театрално майсторство, под формата на игра и забавление усвояват сценични умения, развиват въображение, проявяват творчество и талант.

Английският език е сериозно застъпен в програмата на LIPA 4:19 България. Всеки учебен ден в академията включва и час по английски, основният учебен материал също е на езика на Шекспир. Целта е децата да свикват с него по-лесно, тъй като вече се е установил като работен за средите на сценичните изкуства", разказват от центъра. За разлика от Англия тук децата получават общо 3 часа занимания, включващи вокален педагог, учене на хореография и на актьорско майсторство.
В LIPA 4:19 България има преподавателски екип от професионалисти във всички области на изкуствата. Упражненията се провеждат в пет възрастови групи. Най-малките са в групата от 3 до 4 години, следват пет-шестгодишните, после е групата от 7 до 9. Има занимания за деца от 9 до 12 години, а всички останали са организирани в 12+. Но самото смесване на възрасти по време на почивки и в общи проекти - например концерти, представления, е изключително полезно. "Общуването между поколенията дава добри резултати и премахва притесненията и границите в детската психика", казва Ненова.

LIPA 4:19 е уикенд академия и се провежда в събота и неделя с начален час от 10 до 14 часа. Учебната година започва през септември и завършва през юни с финален спектакъл и връчване на грамоти и дипломи от LIPA 4:19 Великобритания.
Институтът Ливърпул за сценични изкуства е открит за първи път през 1996 година, за да изгради един нов подход в обучението, свързано с различни изкуства. Днес LIPA е институт, който е признат в целия свят и стои редом до най-престижните учебни заведения с артистична насоченост. За разлика от всички други обаче за LIPA основната цел е реализацията на младия артист. Тук статистиката е абсолютно точна -

96% от завършилите до 3 години са намерили работа

а 84% са в сферата на шоубизнеса. Световни компании осигуряват стипендии за института и помагат на студентите да достигнат и разгърнат пълния си потенциал. Пример е Sennheiseр, с който 19 години са партньори. Инвестирайки в студентите, всъщност те инвестират в бъдещето на собствената си компания, разказва Ненова. LIPA подкрепя студентите си и чрез финансиране от различни фондове. Всеки завършил студент до 3 години от дипломирането си може да кандидатства с проект за финансиране с цел собствено развитие. В уикенд академията започват с обучения и насочване на деца от 4-годишна възраст, а на Острова вече имат и начално училище. Записването става без конкурсен принцип - само с желание от страна на ученика. "Ние се учим най-добре, когато сме активни и творчески ентусиазирани в нашия собствен живот" е част от философията на ЛИПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай