Частни уроци още от V клас

Цените в школите тръгват от 1000 лева и стигат до 1500 за седмокласник

Частни уроци още от V клас | StandartNews.com

От каква възраст да дам детето на частни уроци? Дали извънкласната подготовка да започне едва ли не от първия училищен ден, или да почакаме времето, когато тийнейджърът кандидатства за гимназия? Все повече родители си задават този въпрос. Статистиката сочи, че всеки втори млад човек е плащал или плаща за частни уроци в един или друг период - било при подготовката за гимназия, било преди матурата и университета.

Възрастта, на която родителите започват да търсят частни уроци за детето си, пада. От тази година частните учебни центрове започват да разкриват курсове и за децата от пети клас. Една от причините е, че много от малчуганите вече са ходили на курс за подготовка за СМГ например в трети и четвърти клас и вече имат тренинга за допълнителни занимания. Освен това пети клас е периодът, в който в живота на детето навлизат много учители - отделен преподавател по всеки предмет, разказва Живка Андреевска, шеф на школа "Софроний", където вече има подобни курсове. Те са по двата предмета, по които децата ще държат задължителен изпит в края на седми клас - български и математика. Така родителите са по-спокойни, че времето ще бъде достатъчно хлапето да навакса с материала и да се подготви успешно за тестовете. Цените за петокласници, естествено, не са като за батковците и какичките в 7-и клас, където започва ударната подготовка. Цената по един предмет е едва 360 лева. Такива курсове има и в учебен център "Междучасие", където математиката например е разделена в три модула по 169 лева за модул.
Много търсени в последните години са и курсовете по български и математика в 6-и клас, разказват шефо

ве на частни школи. Все повече семейства смятат, че детето трябва да навакса пропуските по предметите не в последния момент. Най-високи в момента обаче са таксите за 7-и клас, които в различните школи варират от 1000 до 1500 лева. 1080 лева например са цените в "Евростандарт" за двата учебни предмета, 1200 - в "Софроний", най-високите цени удрят 1500 лева. Някои от школите дават и стипендии - "Веди" например отпускат такива за първенците от предварителните си тестове. Много са и школите, които дават възможност за упражнения онлайн.

"Междучасие" например е партньор в един от най-новите проекти за онлайн тестове и дават възможност курсистите непрекъснато да се упражняват в решаване на тестове по изпитния модел в мрежата. "Образователни технологии" дават възможност за мултимедийни уроци, както и дистанционен тренинг. Освен това там се предлагат и консултации за кандидат-гимназистите как да подредят най-желаните специалности при кандидатстването, как да попълнят документите си. На практика вече всеки добър учебен център предлага пробни тестове, които децата държат абсолютно безплатно, така че да знаят на какво ниво са спрямо изискванията на МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай