Частни училища и детски градини ще получават държавна субсидия

Частни училища и детски градини ще получават държавна субсидия | StandartNews.com

София. Държавата вече ще финансира и частните училища и детски градини. Промяната е част от Законопроекта за предучилищното и училищното образование, изготвен от ГЕРБ, който бе приет на първо четене днес, съобщи БГНЕС.

Два законопроекта в сферата на образованието попаднаха в дневния ред на Народното събрание днес. Първият е дело на депутати от ГЕРБ и е озаглавен Законопроект за предучилищното и училищното образование, а вторият е изготвен от депутати на БСП и носи друго име - Закон за народната просвета. Двата законопроекта бяха разглеждани и дебатирани заедно от депутатите, като спорове предизвика дори самото наименование, като от опозицията настояваха да се запази думата "просвета".

Законопроектът на ГЕРБ е приет от водещата комисия по образование, докато този на БСП е отхвърлен. По същия начин протече и гласуването на законопроектите в пленарна зала - законопроектът на ГЕРБ бе приет със 107 гласа "за", 32 "против" и 22 въздържали се. Той бе подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на БСП и "Атака", които гласуваха "против", а ДПС се въздържаха. Законопроектът на БСП бе подкрепен само от 27 депутати, 67 бяха "против", а 55 се въздържаха.

В дебатите по двата законопроекта участваха представители на всички парламентарни групи, като най-много разногласия предизвика предвиденото в законопроекта на ГЕРБ финансиране от страна на държавата на частни училища и детски градини. Най-активните в критиките към този текст от закона бяха от БСП, но резерви изказаха също и представителите на АБВ и Патриотичния фронт, които обаче подкрепиха законопроекта на първо четене.

Според вносителите, законопроектът дава равен и справедлив достъп до качествено образование и цели да превърне училището в саморегулираща се система. Опозицията пък настоява парите от бюджета да отиват в държавните и общинските училища, въпреки, че в частните школа също уат български деца, чиито родители плащат данъци. Според БСП парите и без това са малко и няма да стигнат за държавните и общинските, ако се даде и на частните училища. 

Според министъра на образованието Тодор Танев законопроектът осигурява подреденост и спокойствие в системата. Той приветства предвидената в законопроекта автономия, включително правото на училищата да разработват програми. "Без либерализация няма да успеем, няма да бъдем в крак с времето", каза просветният министър. по думите му законопроектът внесен от БСП "не отразява потребностите на образователната система, тъй като не е установен принципът на образованието като национален приоритет" като общ дух на закона.

По време на дебатите стана ясно, че почти всички парламентарни групи ще имат свои предложения за промени в законопроекта на ГЕРБ между първо и второ четене. По-всяка вероятност редица от текстовете на неприетият законопроект на БСП също ще намерят място като предложения към текстовете на ГЕРБ, които успяха да спечелят доверието на мнозинството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай