Бургаски директори искат до 18 ученика в паралелка

Бургаски директори искат до 18 ученика в паралелка | StandartNews.com

Бургас. Драстично да бъде намален броят на учениците в паралелките поискаха училищни директори от Бургас на среща с образователния министър Анелия Клисарова. Педагозите настояват всеки клас да бъде съставен от 14, максимум до 18 ученици. Според тях това е единственият вариант да се повиши качеството на образование и учебният процес да стане по-ефективен.

Школските директори от Бургас са изтъкнали пред министър Клисарова, че броят на децата е изключително важен, за да има време преподавателите да работят индивидуално с всеки един от учениците.

Анелия Клисарова пък заяви по време на срещата, че в новия закон за образованието трябва да бъдат включени две нови стратегии - за развитие на педагогическите кадри и ИКТ. Според образователния министър изключително важна е подготовката на педагогическите кадри, тъй като от това зависи качеството на образованието. Обсъдени бяха още регулациите на учителската професия и необходимостта от единна система и регистър за квалификация на преподавателите.

"Трябват също и промени по отношение на кариерното развитие на учителите. не съм съгласна, че един учител трябва да чака 10 години, за да стане старши учител. Ако искаме да върнем доверието към българския учител, трябва да повишим и неговия социален статус. Да обвържем резултатите с качеството, за да привлечем млади учители", заяви министър Клисарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай