Бронз от Москва за химиците ни

Двамата призьори преборили 40 страници със задачи

Бронз от Москва за химиците ни | StandartNews.com

София. Два бронзови медала за България донесе четиридесет и петата Международна олимпиада по химия, която се проведе от 17 до 24 юли в Москва, Русия. Наградените химици са 19-годишният Цветелин Илиев от НПМГ и връстникът му Васил Василев, завършил тази година СМГ. Пред "Стандарт" те разказаха за интереса си към сложната наука и за тръпката от явяването на такова състезание.

Десети клас се оказва ключов за бъдещия шампион Цветелин. Тогава той отива на първата си олимпиада по химия, на която се класира на областния и след това на националния кръг. Всъщност така той става първенец в младшата група върху материал от девети клас - и усилените занимания с математика са изместени от училищна и индивидуална подготовка по химия, явяване на различни състезания и получаване на награди. Тази година печели първо място на Националната олимпиада, което е и ключът към участието му първо на Менделеевската олимпиада по химия в Узбекистан и след това на Международната в Русия.

На този принцип са избрани и останалите трима химици от отбора, представил страната ни в Москва. Десетимата най-добри на национално ниво се явяват на допълнително състезание, от което се отсяват четиримата с най-високи резултати, които да сформират националния ни отбор по химия. За вбъдеще Цветелин смята да продължи да се развива в същата посока, като вече е направил първата стъпка. Студент е в Химическия факултет към СУ, специалност химия, което е било и първото му желание. Все още не съм избрал конкретна специализация, но определено най-силно ме вълнува органичната химия, споделя Цветелин. И допълва, че се радва от оставането си в България, защото мисли, че и тук може да получи качествено образование и шанс да се развие в желаната от него посока.

Другият бронзов медалист, възпитаникът на СМГ Васил Василев, освен от химия се интересува и от математика, биология, чужди езици, философия, изкуство и музика. Светът е едно крайно интересно място и ми е наистина трудно да се огранича само с един предмет - но химията винаги ще ме вълнува най-много, казва Васил. В националните олимпиади по химия участва от 2011 г., когато печели сребърен медал. За разлика от Цветелин той не се явява за първи път на международната олимпиада. Миналата година във Вашингтон, САЩ, Васил отново печели бронзов медал и всъщност с тазгодишния вече има два, с които да се гордее. Както Цветелин, така и Васил има желание за в бъдеще да се занимава по-сериозно с химия и един ден професията му да бъде свързана с това. Наесен той също ще бъде студент, но не в България, а в Станфорд, САЩ. Смятам, че изучаването на химия в световноизвестен университет може да се определи като първа крачка по пътя към сбъдването на мечтата ми, споделя Васил.

С изключителна конкуренция са се сблъскали нашите химици в Москва. В Международната олимпиада са взели участие 77 държави с общо 291 участници. И двамата медалисти определят подготовката като доста трудна. Както за тях самите, така и за останалите участници в състезанието безспорно най-трудно е било да съчетаят бързина с прецизност. Двата кръга, от които се състои олимпиадата, са практически и теоретичен. В практическия кръг младите химици трябва да се справят с три експериментални задачи за 5 часа, а в теоретичния - с 8 задачи за същото време. Трудността на задачите като цяло е много над училищното ниво. За решението им е нужно да бъдат овладени умения, присъщи на студенти по химия, дори на специалисти химици, разказва Цветелин. За добрата си подготовка и за спечелените медали двете момчета благодарят на ръководителите си доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация към СУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай