Борисов и министърът на образованието откриха нова гимназия в Бургас

Борисов и министърът на образованието откриха нова гимназия в Бургас | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откриха днес в Бургас ново училище. Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации се намира в комплекса "Меден рудник". Там учебният процес стартира от вчера. Своите първи занятия започнаха 108 ученика.

Създаването на Гимназията по програмиране и иновации е по идея на кмета на Бургас Димитър Николов, в отговор на необходимостта на бизнеса за специалисти в тази сфера.

Откакто съм кмет няма друг случай да се вземе толкова бързо решение да се изгради ново училище. Точно преди 9 месеца бях при министър-председателя и му обясних каква е нашата концепция - да се изгради ново училище на технологиите, на бъдещето. Тук вече има записани деца от София, Варна, Шумен и други градове, каза Николов.

Докато другите приказват, ние строим. Децата имат възможност да се обучават в училище, което трудно се вижда и на запад. Това училище има настоятелство, в което са поканени петте най-големи компютърни организации, каза Бойко Борисов.

Училището стартира обучението през новата учебна година с две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". В първата се изучават роботика, изкуствен интелект и компютърните езици. Втората специалност е свързана със софтуерно инженерство и разработване на приложения и програми за различни компютърни устройства.

Гимназията по програмиране в Бургас внедри в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците и да развива своите функционалности благодарение на тях.
Училището е впечатляващо със своята материална база и с профила си. Това е училище на бъдещето и прави Бургас град на бъдещето, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По-рано премиерът Бойко Борисов посети зала "Арена Бургас" за да се запознае на място със строителните дейности на съоръжението. Догодина залата трябва да е готова, заявиха изпълнителите в присъствието на Борисов. Спортното съоръжение е предназначено за европейски и спортни състезания, а през останалото време за концерти и трябва да е финализирано през септември 2019 г.

Така както гледам, съоръжението става по-голямо от стадион, каза Борисов. В инспекцията се включи и кметът Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай