Близнашки: Образованието да стане приоритет на държавата

Близнашки: Образованието да стане приоритет на държавата | StandartNews.com

Чипровци. Много е важно българските младежи да учат и образованието да стане приоритет на държавата. Това каза премиерът Георги Близнашки при откриването на научна конференция в Чипровци, посветена на българското образование през вековете. Конференцията се провежда по повод 390-тата годишнина от създаването в Чипровци на първото светско училище по българските земи. То съществува и до днес като основно училище „Петър Парчевич", в което учат 90 деца.

Ценя образованието като преподавател и затова избрах да дойда за честването на тази годишнина в Чипровци, каза още министър-председателят. Народ, който няма образование, не може да създава богатства и да върви напред. Отговорността за образованието на децата е по-важна от писането на книги, цитира премиерът.

Като първи ден на предизборната кампания искам да призова политиците да забравят езика на омразата, крясъците и компроматите, да водят толерантна кампания и да се стремят да стигнат до сърцата на хората, каза още Георги Близнашки.

За годишнината на училището в Чипровци пристигнаха наследници на въстаниците от 1688 година, които живеят в селата Бърдарски геран и Асеново у нас и във Винга, Румъния. Пристигна и граф Ладислав Пеячевич от Виена, който е наследник на един от водачите на въстанието Георги Пеячевич. С решение на общинския съвет граф Пеячевич стана почетен гражданин на Чипровци. Званието му се дава за съхранение на чипровските корени в чужбина. Същото звание получи и Сийка Тачева – учителка, общественичка, килимарка, изследователка на чипровските традиции и култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай