Бизнесът залага на чужда диплома

Телекоми и банки търсят млади кадри на изложението "Кариера в България"

Бизнесът залага на чужда диплома | StandartNews.com

София. Диплома от чужбина и добро владеене на немски език се очертава като най-добрата комбинация за успешно намиране на хубава работа за младите хора. Това показва тазгодишното издание на "Кариера в България? Защо не!". Форумът събира заедно работодатели и млади българи, учили и работили в чужбина, които са решили да се завърнат в България.

"Образованието навън дава доста предимства, хората са с по-различен мироглед и нагласа, по-ангажирани са с работата, по-инициативни и иновативни са, а също и по-добре подготвени да работят в екип по проекти", казват от "М-Тел". Компанията ще обяви през зимата свободните си позиции за стажанти, но още сега може да се каже, че ще търси ИТ и телекомуникационни инженери, маркенингови и финансови специалисти.

Друга телекомуникационна компания - "Глобул", също отбелязва, че завършилите в чужбина се представят много по-добре пред работодателите и са с по-високо самочувствие. На форума от "Глобул" обявиха 10 свободни позиции в информационните технологии, снабдяването, логистиката и продажбите.

В "Хюлет-Пакард" продължават да търсят хора, въпреки че през последните две години са назначили над 1000 души. Не е задължително да са ИТ специалисти, но усилено имаме нужда от хора с немски език заради все по-разрастващия се немски пазар на продуктите ни, казаха от НР. Освен за системна поддръжка се наемат хора за звеното за обслужване на клиенти, както и за административни длъжности.

С немски език и техническо образование са търсените кадри от пловдивския завод на Либхер. Новата структура за бизнес услуги на "Кока-Кола" в България обявява близо 30 свободни позиции. Звеното е поело обслужването на финансите, човешките ресурси и работа с доставчиците на фирми от групата в 16 държави и сега предстои да прибави още 11.

Близо 50 фирми отвориха щандове на изложението в Интер Експо Център. За два дни се очаква да бъде посетено от 1000 млади българи. Преобладават завършилите икономически специалности при това предимно в Англия, Германия, САЩ и Холандия. Анкета, направена от организаторите, показва, че 70% от участниците очакват да намерят в България добра реализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай