Бивш зам.-министър орязал евростипендиите на студентите

Бивш зам.-министър орязал евростипендиите на студентите | StandartNews.com

Бившият зам.-министър на образованието и науката проф. Николай Денков е виновен за орязаните евростипендии на студентите, съобщиха от студентските съвети. Така без право на евростипендии остават бъдещите юристи и медици. Решението е взето, защото специалностите не били приоритетни, въпреки глада за кадри най-вече в областта на медицината, оплакват се студентите. 

Проектът "Студентски стипендии - фаза I" е подготвен от проф. Денков, който подаде оставка преди месец. Така той е заложил цъкаща бомба в министерството, коментират студенти. Проектът предвижда стипендии за успех да получават само студенти в специалности от т.нар. приоритетни професионални направления, в които правото и медицината не попадат.

Кандидатстването за студентски стипендии за летния семестър, финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж", започва от днес, 10 май, и ще приключи на 30 май тази година.

Предоставяне на стипендии за успех ще се стимулира обучението в 32 приоритетни професионални направления, в които има дефицит на кадри за икономиката, пише столичен ежедневник. Целта е тези специалности да станат по-привлекателни, а следването в тях - по-достъпно и качествено.

Месечните стипендии за успех ще са по 120 лв., средствата за тях са за 151 500 стипендии на обща стойност малко над 18 млн. лв. Тъй като някои студенти ще взимат стипендия за целия семестър, а на други им остават няколко месеца до завършването, не е възможно да се изчисли точният брой на студентите, които ще получат стипендии, обясни вицепремиерът.

Вторият вид стипендии за постижения е за всички професионални направления. Те са за студенти, показали специални постижения в науката, инженерно-техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта. За тези стипендии са предвидени малко над 6 млн. лв. или 30 300 еднократни стипендии по 200 лева. Всеки студент има право да кандидатства в рамките на един семестър най-много за 3 стипендии за специални постижения или за сумата от 600 лв.

За стипендиите ще се кандидатства и онлайн на адрес http//eurostipendii.mfn.bg. Класирането ще е на 21 юни, а парите ще бъдат преведени до 15 юли 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай