Събота,

Без задължителна история в XI клас

От: Администратор -
1208
Без задължителна история в XI клас
A
A
A

По-малко физическо до IV клас, повече български и математика в гимназията

Учениците от 11 и 12 клас няма да изучават историята като задължителен предмет. Става дума само за онези класове, за които ще влезе в сила новият закон за училищното образование. В момента тази дисциплина се изучава в 11 клас със 72 часа, като основно се учи българска история.

Причината е, че съгласно новия закон учениците във втория гимназиален етап, включващ 11 и 12 клас, се профилират с множество избираеми предмети, част от които се определят от самото училище. Днес просветното министерство качи на сайта си за обсъждане новия стандарт за учебния план, от който става ясно, че за тези ученици ще останат общо 6 задължителни предмета. Това са българският език, двата чужди езика, математиката, гражданското образование, което ще бъде нов предмет с 67 часа, и физическото възпитание. Часовете по български език и математика в 12 клас също ще бъдат увеличени.
Зам.-министърът Ваня Кастрева поясни, че МОН е увеличило силно часовете по история в десети клас, които вече ще бъдат три и половина седмично, така че всички нови знания по история ще бъдат усвоени тогава. След това историята ще може да се учи като профилиращ предмет за тези, които я изберат. Преди време учители по история излязоха на протест, когато стана ясно, че законът изключва историята като основен предмет в 11 клас.

От учебния план се вижда също, че часовете по физическо възпитание в началния курс са по-малко.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията